„Pierogi z kawiorem” Aleksandra Grządziel

Pierogi z kawiorem
Pierogi z kawiorem

Sposób przygotowania

Farsz

  • Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu.
  • Na oddzielnej patelni, na smalcu podsmażamy kaszankę doprawioną pieprzem, cynamonem i goździkami.
  • Dodajemy masło i podsmażoną cebulę. Studzimy.

Ciasto

  • Składniki ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie.
  • Kawałki ciasta rozwałkowujemy na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, rozwałkowujemy.
  • Na każdym układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi posiłkując się odrobiną żółtka lub wody.
  • W garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy partiami pierożki.
  • Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, polewamy nią pierogi.

Surówka

  • Kapustę szatkujemy, na tarce ścieramy jabłko, marchewkę, kroimy cebulkę w kostkę.
  • Wszystko wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i cukrem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości