„Pierogi z kawiorem” Aleksandra Grządziel

Pierogi z kawiorem
Pierogi z kawiorem

Sposób przygotowania

Farsz

  • Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu.
    • Na oddzielnej patelni, na smalcu podsmażamy kaszankę doprawioną pieprzem, cynamonem i goździkami.
      • Dodajemy masło i podsmażoną cebulę. Studzimy.

        Ciasto

        • Składniki ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie.
          • Kawałki ciasta rozwałkowujemy na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, rozwałkowujemy.
            • Na każdym układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi posiłkując się odrobiną żółtka lub wody.
              • W garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy partiami pierożki.
                • Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, polewamy nią pierogi.

                  Surówka

                  • Kapustę szatkujemy, na tarce ścieramy jabłko, marchewkę, kroimy cebulkę w kostkę.
                    • Wszystko wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i cukrem.
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości