Piękny Jaś Pawła Kozakiewicza (Kraków)

Piękny Jaś
Piękny Jaś

Sposób przygotowania:

  • Fasolę moczymy dzień wcześniej w wodzie, aby napęczniała.
  • Namoczoną fasolę gotujemy do momentu, aż lekko się rozgotuje (około 1 godziny).
  • Po ugotowaniu odcedzamy.
  • W naczyniu podgrzewamy ok. ¼ szklanki mleka i wrzucamy rozdrobnioną tabliczkę czekolady.
  • Gdy czekolada roztopi się i połączy z mlekiem wlewamy do fasoli.
  • Dodajemy 100-150 ml śmietanki oraz kakao.
  • Całość blendujemy dodając pozostałą ilość śmietankę, aż do momentu uzyskania gęstości budyniu.
  • Jeśli danie jest zbyt gorzkie, możemy dodać cukru trzcinowego.
  • Czasem zdarza się, że pomimo śmietanki i mleka, w którym rozpuściła się czekolada, budyń ma zbyt gęstą konsystencję.
  • Gotową masę przelewamy do salaterek i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Śliwki kroimy na nieduże kawałki.
  • W niewielkiej ilości mleka roztapiamy drugą czekoladę.
  • Rozpuszczoną czekoladą polewamy ostygnięty budyń w taki sposób, by na jego powierzchni zrobiła się czekoladowa skórka
  • Na wierz układamy kawałki śliwek.
  • Schładzamy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości