Sposób przygotowania:
- Fasolę moczymy dzień wcześniej w wodzie, aby napęczniała.
- Namoczoną fasolę gotujemy do momentu, aż lekko się rozgotuje (około 1 godziny).
- Po ugotowaniu odcedzamy.
- W naczyniu podgrzewamy ok. ¼ szklanki mleka i wrzucamy rozdrobnioną tabliczkę czekolady.
- Gdy czekolada roztopi się i połączy z mlekiem wlewamy do fasoli.
- Dodajemy 100-150 ml śmietanki oraz kakao.
- Całość blendujemy dodając pozostałą ilość śmietankę, aż do momentu uzyskania gęstości budyniu.
- Jeśli danie jest zbyt gorzkie, możemy dodać cukru trzcinowego.
- Czasem zdarza się, że pomimo śmietanki i mleka, w którym rozpuściła się czekolada, budyń ma zbyt gęstą konsystencję.
- Gotową masę przelewamy do salaterek i odstawiamy do ostygnięcia.
- Śliwki kroimy na nieduże kawałki.
- W niewielkiej ilości mleka roztapiamy drugą czekoladę.
- Rozpuszczoną czekoladą polewamy ostygnięty budyń w taki sposób, by na jego powierzchni zrobiła się czekoladowa skórka
- Na wierz układamy kawałki śliwek.
- Schładzamy.
podziel się: