Piękny Jaś Pawła Kozakiewicza (Kraków)

Piękny Jaś
Piękny Jaś

Sposób przygotowania:

  • Fasolę moczymy dzień wcześniej w wodzie, aby napęczniała.
    • Namoczoną fasolę gotujemy do momentu, aż lekko się rozgotuje (około 1 godziny).
      • Po ugotowaniu odcedzamy.
        • W naczyniu podgrzewamy ok. ¼ szklanki mleka i wrzucamy rozdrobnioną tabliczkę czekolady.
          • Gdy czekolada roztopi się i połączy z mlekiem wlewamy do fasoli.
            • Dodajemy 100-150 ml śmietanki oraz kakao.
              • Całość blendujemy dodając pozostałą ilość śmietankę, aż do momentu uzyskania gęstości budyniu.
                • Jeśli danie jest zbyt gorzkie, możemy dodać cukru trzcinowego.
                  • Czasem zdarza się, że pomimo śmietanki i mleka, w którym rozpuściła się czekolada, budyń ma zbyt gęstą konsystencję.
                    • Gotową masę przelewamy do salaterek i odstawiamy do ostygnięcia.
                      • Śliwki kroimy na nieduże kawałki.
                        • W niewielkiej ilości mleka roztapiamy drugą czekoladę.
                          • Rozpuszczoną czekoladą polewamy ostygnięty budyń w taki sposób, by na jego powierzchni zrobiła się czekoladowa skórka
                            • Na wierz układamy kawałki śliwek.
                              • Schładzamy.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości