Sposób przygotowania:
Spód:
- Moczymy daktyle 15 minut we wrzącej wodzie.
- W tym samym czasie do naczynia wrzucamy wiórki kokosowe, pestki słonecznika, orzechy, pestki dyni, kakao i całość blendujemy.
- Dodajemy namoczone wcześniej daktyle + mleko i ponownie blendujemy.
- Powstałą masą wylepiamy formę.
Krem
- Orzechy nerkowca moczymy przez 8 godzin.
- Po tym czasie odsączone orzechy, wraz z pozostałymi składnikami kremu blendujemy na szybkich obrotach przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Kremem smarujemy dokładnie spód tarty i wkładamy do zamrażarki na 3 godziny. Po tym czasie deser wkładamy do lodówki.
Mus malinowy
- Maliny gotujemy z ksylitolem w garnku, aż owoce się rozpadną.
- Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Następnie studzimy i wszystko przecieramy przez sito. Mus ponownie gujemy tak długo, aż się zredukuje i wyraźnie zgęstnieje.
- Ciepłym musem polewamy tartę.
podziel się: