Pieczone jaja w Lombardii Nikoletty Maciąg (Wrocław)

Pieczone jaja w Lombardii
Pieczone jaja w Lombardii

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy, aby powstała piana.
  • W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier puder.
  • Do ubitych białek dodajemy mąkę i sok z cytryny
  • Ubijamy jeszcze przez około 2 minuty.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze rysujemy okrąg o średnicy około 18-22 centymetrów.
  • Pianę wykładamy łyżką na papier.
  • Ważne, aby brzegi bezy były wyciągnięte w górę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Przygotowaną bezę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120°C.
  • Pieczemy przez 60 minut.
  • Po 60 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 25 minut.
  • Po 25 minutach zmniejszamy temperaturę do 90°C i pozostawiamy na 20 minut.
  • Śmietanę ubijamy.
  • Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru.
  • Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotowany krem wkładamy do lodówki, aby się schłodził.
  • Upieczoną bezę pozostawiamy do ostudzenia.
  • Bezę dekorujemy kremem i owocami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości