Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy, aby powstała piana.
- W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier puder.
- Do ubitych białek dodajemy mąkę i sok z cytryny
- Ubijamy jeszcze przez około 2 minuty.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze rysujemy okrąg o średnicy około 18-22 centymetrów.
- Pianę wykładamy łyżką na papier.
- Ważne, aby brzegi bezy były wyciągnięte w górę.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Przygotowaną bezę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120°C.
- Pieczemy przez 60 minut.
- Po 60 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 25 minut.
- Po 25 minutach zmniejszamy temperaturę do 90°C i pozostawiamy na 20 minut.
- Śmietanę ubijamy.
- Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i 1 łyżkę cukru pudru.
- Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowany krem wkładamy do lodówki, aby się schłodził.
- Upieczoną bezę pozostawiamy do ostudzenia.
- Bezę dekorujemy kremem i owocami.
podziel się: