Puder z orzechów:
- Orzechy laskowe blendujemy na puder.
Czekolada własnej roboty
Sposób przygotowania:
- Cukier rozpuszczamy w wodzie. Migdały wrzucamy do roztworu. Powstałą masę wylewamy na papier do pieczenia rozłożony na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut.
- Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Rozmaryn siekamy bardzo drobno.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy na papier do pieczenia.
- Czekoladę posypujemy siekanymi pistacjami i rozmarynem.
- Całość zostawiamy do schłodzenia.
Sorbet z malin i rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Rozmaryn drobno siekamy i zalewamy wrzątkiem. Schładzamy.
- Maliny blendujemy dodając wodę z rozmarynem.
- Mieszaninę wstawiamy do zamrażalnika.
- Wyjmujemy co 30 minut i blendujemy 30 sekund następnie wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Czynność powtarzamy przez około 3 h.
Fondant czekoladowy
Sposób przygotowania:
- Jajka ucieramy z cukrem na jednolita gładką masę, dodajemy mąkę i ucieramy dalej.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia i minimalnie schładzamy.
- Łączymy obydwie masy.
- Przelewamy do foremek wcześniej wysmarowanych masłem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy 6 minut.
- Na talerz posypany pudrem z orzechów laskowych wykładamy Fondant, gałkę sorbetu i kawałek czekolady własnej roboty.
podziel się: