„Perfekcyjne rozszycie” Wojciecha Kozaka

Perfekcyjne rozszycie
Perfekcyjne rozszycie

Puder z orzechów:

  • Orzechy laskowe blendujemy na puder.

Czekolada własnej roboty

Sposób przygotowania:

  • Cukier rozpuszczamy w wodzie. Migdały wrzucamy do roztworu. Powstałą masę wylewamy na papier do pieczenia rozłożony na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut.
  • Pistacje siekamy na mniejsze kawałki. Rozmaryn siekamy bardzo drobno.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy na papier do pieczenia.
  • Czekoladę posypujemy siekanymi pistacjami i rozmarynem.
  • Całość zostawiamy do schłodzenia.

Sorbet z malin i rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • Rozmaryn drobno siekamy i zalewamy wrzątkiem. Schładzamy.
  • Maliny blendujemy dodając wodę z rozmarynem.
  • Mieszaninę wstawiamy do zamrażalnika.
  • Wyjmujemy co 30 minut i blendujemy 30 sekund następnie wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Czynność powtarzamy przez około 3 h.

Fondant czekoladowy

Sposób przygotowania:

  • Jajka ucieramy z cukrem na jednolita gładką masę, dodajemy mąkę i ucieramy dalej.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Kiedy masa będzie jednolita zdejmujemy z ognia i minimalnie schładzamy.
  • Łączymy obydwie masy.
  • Przelewamy do foremek wcześniej wysmarowanych masłem.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i pieczemy 6 minut.
  • Na talerz posypany pudrem z orzechów laskowych wykładamy Fondant, gałkę sorbetu i kawałek czekolady własnej roboty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości