Parowy kwartet Joanny Dobrowolskiej (Warszawa)

Parowy Kwartet
Parowy Kwartet
Przystawka

Ciasto:

Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto z przesianej mąki, wody i soli.
  • Ciasto wyrabiamy przez około 4 - 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
  • Szklanką o średnicy 8 cm wycinamy koła.
  • Lepimy pierożki.

Nadzienie krewetkowe:

Sposób przygotowania:

  • Krewetki bez pancerzy, głów i ogonków płuczemy w wodzie.
  • Odrywamy ogonki, suszymy i oprószamy solą.
  • Przygotowane krewetki kroimy w drobne kawałki i mieszamy.

Nadzienie mięsne:

Sposób przygotowania:

  • Mięso mieszamy z sosem sojowym, pieprzem i solą.
  • Drobno siekamy szczypiorek, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.

Nadzienie szpinakowe:

Sposób przygotowania:

  • Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy czosnek.
  • Dodajemy szpinak i kiełki fasoli.
  • Dusimy około 10 minut.
  • Na koniec dodajemy drobno pokrojone cebulki dymki.

Przygotowanie całości:

  • Pierożki wypełniamy odrobiną farszu.
  • Brzegi ciasta zwilżamy niewielka ilością wody i lepimy zgrabne "sakiewki".
  • Gotowe wontony układamy w naczyniu do gotowania na parze (na kawałku papieru do pieczenia).
  • Gotujemy przez około 12 minut i od razu podajemy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości