Ciasto:
Sposób przygotowania:
- Zagniatamy ciasto z przesianej mąki, wody i soli.
- Ciasto wyrabiamy przez około 4 - 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
- Szklanką o średnicy 8 cm wycinamy koła.
- Lepimy pierożki.
Nadzienie krewetkowe:
Sposób przygotowania:
- Krewetki bez pancerzy, głów i ogonków płuczemy w wodzie.
- Odrywamy ogonki, suszymy i oprószamy solą.
- Przygotowane krewetki kroimy w drobne kawałki i mieszamy.
Nadzienie mięsne:
Sposób przygotowania:
- Mięso mieszamy z sosem sojowym, pieprzem i solą.
- Drobno siekamy szczypiorek, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.
Nadzienie szpinakowe:
Sposób przygotowania:
- Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy czosnek.
- Dodajemy szpinak i kiełki fasoli.
- Dusimy około 10 minut.
- Na koniec dodajemy drobno pokrojone cebulki dymki.
Przygotowanie całości:
- Pierożki wypełniamy odrobiną farszu.
- Brzegi ciasta zwilżamy niewielka ilością wody i lepimy zgrabne "sakiewki".
- Gotowe wontony układamy w naczyniu do gotowania na parze (na kawałku papieru do pieczenia).
- Gotujemy przez około 12 minut i od razu podajemy.
podziel się: