RAFAŁ SIMONIDES
PRZYSTAWKA
Panierowane krewetki podane w sałatce z trzema sosami
Czas przygotowania: 30min
- krewetki (24 sztuki, najlepiej Tiger Prawns czyli krewetki Tygrysie, ze względu na rozmiar)
- mąka kukurydziana
- 2 jajka
- 4 pomidory
- brokuły
- sałata
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- sosy (chilli, miodowy, pepper sauce)
Krewetki zanurzamy w panierce (zmieszane jajka i przyprawy), a następnie obtaczamy je w mące kukurydzianej. Odstawiamy na kilka minut. Wrzucamy krewetki na rozgrzany olej, podsmażamy ok.10 minut. W tym czasie komponujemy sałatkę. Kroimy świeże warzywa i mieszamy je ze sobą. Usmażone krewetki wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krewetki układamy na talerzu, dodajemy sałatkę, a w sosjerkach podajemy sosy.
DANIE GŁÓWNE
Gan Kua Kai, czyli kurczak w sosie red curry podany w mleku kokosowym
Czas przygotowania: 30min
Wersja Sai Sapparot czyli serwowana w ananasie
- 2 piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki stołowe pasty red curry
- 0,5 l mleka kokosowego
- parę kropel sosu rybnego
- 1-2 łyżki stołowe cukru
- 4 ananasy
Sposób przygotowania:
Przecinamy ananasa na dwie części, tak aby powstało nam "naczynie" i "przykrywka”. Drążymy ananasa, aby w środku był pusty. W garnku gotujemy mleko kokosowe, a następnie wrzucamy pastę red curry i mieszamy. Po chwili dodajemy sos rybny, cukier (wedle uznania) i pokrojonego kurczaka. Gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dorzucamy papkę ananasową (wydrążoną wcześniej ze środka ananasa). Zawartość garnka przelewamy do wydrążonego ananasa, przykrywamy czupryną ananasa i podajemy na stół.
DESER
Sałatka owocowa z bakaliami
Czas przygotowania: 10min
- 4 banany
- 4 brzoskwinie w syropie
- 4 kiwi
- serek waniliowy
- rodzynki
- orzechy laskowe
- polewa czekoladowa
Owoce kroimy w małe kawałki, dodajemy serek waniliowy oraz bakalie. Całość polewamy polewą czekoladową.
Autor: TVN