Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozgniatamy i przekładamy do miseczki
- Rozgniecione herbatniki zalewamy likierem kawowym
- Nasączone herbatnik przekładamy do pucharków, zalewamy rozgrzanym w garnuszku kajmakiem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem i masłem.
- 1 szklankę mleka łączymy z jajkami i mąką i miksujemy.
- Dodajemy zagotowane mleko z cukrem i gotujemy przez około 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
- Gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
- Pucharki owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki na wierzchu układamy borówki.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
- Pod koniec ubijania dodajemy pół łyżki cukru pudru.
- Ubitą śmietanę wylewamy na ciasto.
- Deser posypujemy startą czekolada, malinami i listkami mięty.
podziel się: