Panienka z okienka Katarzyny Safanów (Szczecin)

Panienka z okienka
Panienka z okienka

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki rozgniatamy i przekładamy do miseczki
  • Rozgniecione herbatniki zalewamy likierem kawowym
  • Nasączone herbatnik przekładamy do pucharków, zalewamy rozgrzanym w garnuszku kajmakiem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • Zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem i masłem.
  • 1 szklankę mleka łączymy z jajkami i mąką i miksujemy.
  • Dodajemy zagotowane mleko z cukrem i gotujemy przez około 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
  • Pucharki owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki na wierzchu układamy borówki.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
  • Pod koniec ubijania dodajemy pół łyżki cukru pudru.
  • Ubitą śmietanę wylewamy na ciasto.
  • Deser posypujemy startą czekolada, malinami i listkami mięty.
podziel się:

Pozostałe wiadomości