Sposób przygotowania:
- Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Solimy, dodajemy sok z cytryny i odstawić na chwilę.
- Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Cukinie wyciskamy z soku.
- Dodajemy szalotki, jajka, sól, pieprz i śmietanę.
- Składniki dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Przegrzebki - Sposób przygotowania:
- Jedną stronę każdej przegrzebki nacinamy w kratkę.
- Solimy i pieprzymy.
- Smażymy na maśle przez około 2 minuty z każdej strony.
Sos - Sposób przygotowania:
- Drobno krojone pomidory i zieloną cebulę smażymy na patelni.
- Dodajemy wino i wywar.
- Redukujemy do około1/2 objętości.
- Dodajemy śmietanę.
- Ponownie redukujemy do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
podziel się: