Owocowa Afryka Otylii Jędrzejczak (Warszawa)

Owocowa Afryka
Owocowa Afryka

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Do naczynia wlewamy białka i dodajemy sól
  • Ubijamy dopóki piana nie będzie sztywna
  • Ubite białka przekładamy do innego naczynia
  • Do pierwszego naczynia wkładamy gorzką czekoladę, rozdrabniamy i zgarniamy czekoladę ze ścianek naczynia
  • Dodajemy masło, które następnie roztapiamy
  • Dodajemy cukier i żółtka i mieszamy
  • Dodajemy mąkę i znów mieszamy
  • Do ubitych białek dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy
  • Masę wlewamy do wysmarowanej masłem silikonowej formy do pieczenia ciast
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut

Polewa

  • Gorzką czekoladę rozdrabniamy
  • Dodajemy wodę i cukier i gotujemy
  • Dodajemy masło i mieszamy
  • Ciasto polewamy równomiernie
  • Podajemy na ciepło
podziel się:

Pozostałe wiadomości