Sposób przygotowania:
Ciasto
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Do naczynia wlewamy białka i dodajemy sól
- Ubijamy dopóki piana nie będzie sztywna
- Ubite białka przekładamy do innego naczynia
- Do pierwszego naczynia wkładamy gorzką czekoladę, rozdrabniamy i zgarniamy czekoladę ze ścianek naczynia
- Dodajemy masło, które następnie roztapiamy
- Dodajemy cukier i żółtka i mieszamy
- Dodajemy mąkę i znów mieszamy
- Do ubitych białek dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy
- Masę wlewamy do wysmarowanej masłem silikonowej formy do pieczenia ciast
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut
Polewa
- Gorzką czekoladę rozdrabniamy
- Dodajemy wodę i cukier i gotujemy
- Dodajemy masło i mieszamy
- Ciasto polewamy równomiernie
- Podajemy na ciepło
podziel się: