Sposób przygotowania:
Blanszowanie papryczek
- Przekrajamy jalapeno wzdłuż i wydrążamy je z włókien i nasion.
- Zagotowujemy 1 litr wody w garnku.
- Wkładamy jalapeno do wody, czekamy do ponownego zagotowania wody, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty.
- Wyjmujemy papryczki z garnka i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu.
- Odsączamy jalapeno z wody na ręczniku papierowym.
- Mieszamy w dużej misce serek śmietankowy, cheddar starty na grubych oczkach i dodajemy ser dojrzewający.
- Wkładamy jedną łyżeczkę farszu do szerszej strony papryczki i dociskamy farsz do spodu. Powtarzamy czynność w kolejnych papryczkach.
- Zamaczamy papryczki w maślance, następnie obtaczamy każdą z nich w mące. Ponowne zamaczamy papryczki w maślance i obtaczamy w zmielonych krakersach.
- Smażymy jalapeno na głębokim dobrze rozgrzanym oleju ok. 2 minuty, aż nabiorą złoto- brązowego koloru.
- Wyjmujemy papryczki i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
podziel się: