Sposób przygotowania:
- Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru.
- Dodajemy orzechy włoskie i chwilę podsmażamy.
- Gotowe orzechy wykładamy na pregamin.
- Na patelni rozpuszczamy ponownie 2 łyżki cukru.
- Dodajemy gruszki pokrojone w ćwiartki i karmelizujemy.
- Gotowe gruszki odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w cienkie plastry.
- Pierś kurczaka oczyszczamy i dzielimy na pięć porcji.
- Każdą porcję doprawiamy ostrą papryką i solą.
- Mięso smażymy na oleju kokosowym.
Sos
- Wyciskamy dwa ząbki czosnku i mieszamy z jogurtem greckim.
Warzywa
- Bataty, marchewki, cebulę i czosnek obieramy i myjemy.
- Warzywa kroimy na dość duże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Polewamy miodem, oliwą i sosem sojowym.
- Doprawiamy ostrą papryką.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.
- Na talerz wykładamy upieczone warzywa oraz pierś z kurczaka
- Na mięsie układamy karmelizowane gruszki i orzechy
- Polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
podziel się: