Ostra cha-cha, słodki walc Karoliny Siwki (Bydgoszcz)

Ostra cha-cha, słodki walc
Ostra cha-cha, słodki walc

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru.
  • Dodajemy orzechy włoskie i chwilę podsmażamy.
  • Gotowe orzechy wykładamy na pregamin.
  • Na patelni rozpuszczamy ponownie 2 łyżki cukru.
  • Dodajemy gruszki pokrojone w ćwiartki i karmelizujemy.
  • Gotowe gruszki odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w cienkie plastry.
  • Pierś kurczaka oczyszczamy i dzielimy na pięć porcji.
  • Każdą porcję doprawiamy ostrą papryką i solą.
  • Mięso smażymy na oleju kokosowym.

Sos

  • Wyciskamy dwa ząbki czosnku i mieszamy z jogurtem greckim.

Warzywa

  • Bataty, marchewki, cebulę i czosnek obieramy i myjemy.
  • Warzywa kroimy na dość duże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Polewamy miodem, oliwą i sosem sojowym.
  • Doprawiamy ostrą papryką.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 60 minut.
  • Na talerz wykładamy upieczone warzywa oraz pierś z kurczaka
  • Na mięsie układamy karmelizowane gruszki i orzechy
  • Polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości