Ośmiornica, homar i pudding, czyli niezwykła kompozycja kulinarna skrzypka

Lizboński rarytas
Lizboński rarytas

GRZEGORZ CHOLEWIŃSKI- przepisy

Przystawka

Lizboński rarytas

(Czas przygotowania 2h i 25 min. Gotowanie ośmiornicy: 2h + przygotowanie sałatki: 25 min)

Składniki

  • 1 świeża ośmiornica (około 1 kg)
    • 10 pomidorków cherry (mogą być w różnych kolorach)
      • 2 ząbki czosnku
        • 3 małe szalotki
          • 1 świeża papryczka chili
            • skórka z limonki
              • świeża kolendra
                • krem balsamiczny
                  • biały ocet winny
                    • oliwa z oliwek extra vergine

                      Sposób przygotowania:

                      Ośmiornicę wrzucamy na dobrze osoloną, wrzącą wodę i gotujemy około 2h do uzyskania miękkości. Ugotowaną ośmiornicę odstawiamy do ostudzenia. Pomidorki cherry grillujemy na patelni grillowej, następnie studzimy. Ośmiornicę kroimy w talarki grubości ok.1cm, następnie siekamy drobno składniki, dodajemy ośmiornicę i pomidorki cherry. Po wymieszaniu dodajemy startą skórkę z limonki oraz posiekaną kolendrę (ilość kolendry wg uznania). Wszystko skrapiamy octem winnym, oliwą extra vergine oraz kilkoma kroplami kremu balsamicznego.

                      Lizboński rarytas
                      Lizboński rarytas
                      Źródło: TVN

                      Danie główne:

                      Homar Markiza de Pombal

                      (czas przygotowania ok. 30 min.)

                      Składniki:

                      • 1 żywy homar (ok.75 dag)
                        • 2 żółtka
                          • sok ze świeżych limonek i grejpfruta
                            • oliwa extra vergine

                              Sposób przygotowania:

                              Homara uśmiercamy w sposób humanitarny, wkładając go do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy około 7 min. Po ugotowaniu studzimy (homar zmieni kolor na jasnoczerwony).

                              W tym czasie przygotowujemy sos: żółtka ubijamy trzepaczką do jajek, dodając delikatnie oliwę, do momentu, w którym powstanie gęsty, jasny krem. Ciągle ubijając masę, dodajemy do sosu sok z limonki i grejpfruta. Następnie dodajemy cukier do smaku. Wystudzonego homara przekrajamy od góry wzdłuż kręgosłupa i odrywamy szczypce. Wyjmujemy mięso homara z odwłoka i szczypiec. Rozbijamy mięso (specjalnym młoteczkiem lub zwykłym tłuczkiem do mięsa), następnie siekamy (niezbyt drobno) i mieszamy z sosem. Całość wkładamy do przekrojonych połówek homara i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok.10 min. Podajemy z ugotowaną al dente marchewką i brokułami lub saute.

                              Homar Markiza de Pombal
                              Homar Markiza de Pombal
                              Źródło: TVN

                              Deser:

                              Pudding Vasco da Gama

                              Składniki:

                              • 100 g obranych migdałów
                                • 4 łyżki miodu
                                  • 2 szklanki mleka (500ml)
                                    • 5 łyżek mąki kukurydzianej
                                      • 5 łyżek obranych i posiekanych migdałów
                                        • 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych
                                          • 5 łyżek orzeszków piniowych
                                            • 5 łyżek namoczonych w winie porto rodzynek
                                              • 5 łyżek cynamonu zmieszanego z brązowym cukrem
                                                • 50 g galaretki cytrynowej
                                                  • cukier puder do posypania

                                                    Sposób przygotowania

                                                    Posiekane migdały miksujemy z miodem, 100 ml mleka i mąką kukurydzianą. Następnie rozgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy mieszankę migdałową wraz z galaretką cytrynową i gotujemy. Pozostałe (nie posiekane) migdały, orzechy laskowe i orzeszki piniowe rumienimy na patelni bez tłuszczu. Masę migdałowo-mleczną wlewamy do salaterek, posypujemy cukrem pudrem i chłodzimy. Krótko przed podaniem posypujemy masę odsączonymi rodzynkami, prażonymi migdałami i orzechami oraz cukrem zmieszanym z cynamonem.

                                                    Pudding Vasco da Gama
                                                    Pudding Vasco da Gama
                                                    Źródło: TVN

                                                    Autor: TVN

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                    W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                    W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                    "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                    "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                    "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                    Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                    Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!