Ormiańska kula Diany Volokhovej

Ormiańska kula Diany Volokhovej
Ormiańska kula Diany Volokhovej

Sposób przygotowania:

  • Umyte, obsuszone mięso kroimy na małe kawałki.
  • Mięso wrzucamy do blendera, dodajemy 2 szczypt soli i mieszamy.
  • Dodajemy wodę i blendujemy 10-15 minut.
  • Wykładamy mięso do dużej miski.
  • Dodajemy posiekaną szalotkę, jajko, koniak, pieprz, paprykę i mąkę.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy ręką przez 10 minut.
  • Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Gotujemy wodę w garnku.
  • Ugotowaną wodę pozostawiamy do ostudzenia.
  • Z ciasta wyjętego z lodówki formujemy niedużej wielości kulki.
  • Kulki wrzucamy do ostudzonej wody.
  • Włączamy ogień i gotujemy 30 minut.
  • Podajemy z masłem i kolendrą.

Pilaw - Sposób przygotowania:

  • Ryż podsmażamy na maśle klarowanym.
  • Dodajemy półtorej szklanki wody i gotujemy.
  • Zalewamy wrzątkiem rodzynki i morele.
  • Następnie odcedzamy i smażymy przez chwilę na maśle na dużym ogniu
  • Do ugotowanego ryżu dodajemy rodzynki, morele, migdały, tłuczone goździki, cynamon.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości