Sposób przygotowania:
- Umyte, obsuszone mięso kroimy na małe kawałki.
- Mięso wrzucamy do blendera, dodajemy 2 szczypt soli i mieszamy.
- Dodajemy wodę i blendujemy 10-15 minut.
- Wykładamy mięso do dużej miski.
- Dodajemy posiekaną szalotkę, jajko, koniak, pieprz, paprykę i mąkę.
- Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy ręką przez 10 minut.
- Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Gotujemy wodę w garnku.
- Ugotowaną wodę pozostawiamy do ostudzenia.
- Z ciasta wyjętego z lodówki formujemy niedużej wielości kulki.
- Kulki wrzucamy do ostudzonej wody.
- Włączamy ogień i gotujemy 30 minut.
- Podajemy z masłem i kolendrą.
Pilaw - Sposób przygotowania:
- Ryż podsmażamy na maśle klarowanym.
- Dodajemy półtorej szklanki wody i gotujemy.
- Zalewamy wrzątkiem rodzynki i morele.
- Następnie odcedzamy i smażymy przez chwilę na maśle na dużym ogniu
- Do ugotowanego ryżu dodajemy rodzynki, morele, migdały, tłuczone goździki, cynamon.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
podziel się: