Ognisty aksamit pod gruzem Sebastiana Bolka (Śląsk)

Ognisty aksamit
Ognisty aksamit

Sposób przygotowania:

  • Paprykę myjemy, smarujemy oliwą i opiekamy w piekarniku, aby przybrała rumiany kolor
  • Po upieczeniu przekładamy paprykę do miski i zakrywamy folią spożywczą, aż do wystygnięcia.
  • Obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki.
  • Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę
  • Gdy cebula się zeszkli dorzucamy paprykę i chwilę razem podsmażamy
  • Podlewamy bulionem i po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy
  • Dusimy na małym ogniu około 20 minut
  • Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
  • Miksujemy całość na jednolity krem
  • Z bułki wykrawamy grzanki i lekko podsmażamy na oliwie
  • Podajemy z łyżką gęstej śmietany i listkami bazylii
podziel się:

Pozostałe wiadomości