Sposób przygotowania:
- Paprykę myjemy, smarujemy oliwą i opiekamy w piekarniku, aby przybrała rumiany kolor
- Po upieczeniu przekładamy paprykę do miski i zakrywamy folią spożywczą, aż do wystygnięcia.
- Obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki.
- Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę
- Gdy cebula się zeszkli dorzucamy paprykę i chwilę razem podsmażamy
- Podlewamy bulionem i po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy
- Dusimy na małym ogniu około 20 minut
- Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką
- Miksujemy całość na jednolity krem
- Z bułki wykrawamy grzanki i lekko podsmażamy na oliwie
- Podajemy z łyżką gęstej śmietany i listkami bazylii
podziel się: