Odlotowy sad Michała i Michała (Trójmiasto)

Odlotowy sad
Odlotowy sad

Sposób przygotowania:

  • Mięso dokładnie myjemy.
  • Piersi kaczki nacinamy od strony skóry.
  • Mięso nacieramy oliwą oraz wszystkimi przyprawami.
  • Marynujemy w lodówce przez około 3-4 godziny.
  • Rozgrzewamy suchą patelnię.
  • Mięso kaczki układamy na patelni skórą do dołu i smażymy przez 4 minuty.
  • Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy przez kolejne 4 minuty.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i siekamy drobno.
  • Ugotowane ziemniaki kroimy na pół.
  • Ziemniaki, jabłka, cebulę i czosnek łączymy z suszoną żurawiną.
  • Mieszankę doprawiamy niewielką ilością soli i dokładnie mieszamy.
  • Podsmażone mięso kaczki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
  • Piersi kaczki zasypujemy przygotowaną mieszanką z warzyw.
  • Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
  • Pieczemy w temperaturze 190°C przez półtorej godziny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości