Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie myjemy.
- Piersi kaczki nacinamy od strony skóry.
- Mięso nacieramy oliwą oraz wszystkimi przyprawami.
- Marynujemy w lodówce przez około 3-4 godziny.
- Rozgrzewamy suchą patelnię.
- Mięso kaczki układamy na patelni skórą do dołu i smażymy przez 4 minuty.
- Przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy przez kolejne 4 minuty.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
- Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Czosnek obieramy i siekamy drobno.
- Ugotowane ziemniaki kroimy na pół.
- Ziemniaki, jabłka, cebulę i czosnek łączymy z suszoną żurawiną.
- Mieszankę doprawiamy niewielką ilością soli i dokładnie mieszamy.
- Podsmażone mięso kaczki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry.
- Piersi kaczki zasypujemy przygotowaną mieszanką z warzyw.
- Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w temperaturze 190°C przez półtorej godziny.
podziel się: