Sposób przygotowania:
Rolada z indyka
● Filet z indyka rozkrajamy na jeden duży płat
● Filet roklepujemy.
● Nacieramy czosnkiem z obu stron.
● Posypujemy przyprawą do kurczaka.
● Delikatnie zawijamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
● Na filetach ikładamy połowę plastrów boczku.
● Zwijamy filet ściśle i przykrywamy pozostałymi plastrami boczku.
● Mięso zawijamy w folię aluminiową.
● Roladę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
● Zalewamy jedną szklanką wody.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 70 minut.
● 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię aluminiową.
Puree ziemniaczano-selerowe
● Seler i ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
● Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
● Ugotowane warzywa blendujemy.
● Dodajemy masło i przyprawiamy.
Sałatka z winoron
● Por kroimy na pół.
● Połówki pora kroimy w paski, wrzucamy do miski i solimy.
● Winogrona przekrawamy na pół i wrzucamy do miski w której znajduje się por.
● Mieszamy i dodajemy śmietanę oraz majonez.
● Doprawiamy solą i pieprzem.
● Dodajemy pół łyżeczki cukru.
● Odstawiamy na co najmniej pół godziny.