„Ochrowo - ugierowe wiktuały w szkarłatnej oprawie” Dawida Brzytwy (Kalisz)

Ochrowo–ugierowe wiktuały w szkarłatnej oprawie
Ochrowo–ugierowe wiktuały w szkarłatnej oprawie

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki marynujemy dzień wcześniej.

Pierś kaczki nacieramy solą i pieprzem oraz ponownie wkładamy do marynaty(aby pozbyć się intensywnego

  • zapachu kaczki można dodać do marynaty pokrojone w ćwiartki jabłko na czas pieczenia).
  • Wkładamy piersi kaczki do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalewamy winem i kompotem (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skóra).
  • piekarnik nagrzać do
  • Przykrywamy pokrywką, wstawiamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy 45 minut w 240°C.
  • Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 45 min.
  • Obrane i pokrojone w ćwiartki bataty gotujemy 20 min w osolonej wodzie.
  • Ugotowane bataty przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i curry.
  • Szatkujemy drobno kapustę lub ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Zalewamy na 10 minut wrzątkiem.
  • Odsączamy kapustę z wrzątku i dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę.
  • Doprawiamy octem, olejem, pieprzem i solą.
  • Pół szklanki sosu w którym piekła się kaczka przelewamy do rondla.
  • Dodajemy konfiturę wiśniową, kakao i gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  • Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, szczyptą cynamonu.
  • Na talerzu kroimy pierś z kaczki w plastry i układamy na batatach.
  • Dekorujemy gałązka rozmarynu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości