Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki marynujemy dzień wcześniej.
Pierś kaczki nacieramy solą i pieprzem oraz ponownie wkładamy do marynaty(aby pozbyć się intensywnego
- zapachu kaczki można dodać do marynaty pokrojone w ćwiartki jabłko na czas pieczenia).
- Wkładamy piersi kaczki do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalewamy winem i kompotem (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skóra).
- piekarnik nagrzać do
- Przykrywamy pokrywką, wstawiamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy 45 minut w 240°C.
- Po tym czasie ściągamy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 45 min.
- Obrane i pokrojone w ćwiartki bataty gotujemy 20 min w osolonej wodzie.
- Ugotowane bataty przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i curry.
- Szatkujemy drobno kapustę lub ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Zalewamy na 10 minut wrzątkiem.
- Odsączamy kapustę z wrzątku i dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę.
- Doprawiamy octem, olejem, pieprzem i solą.
- Pół szklanki sosu w którym piekła się kaczka przelewamy do rondla.
- Dodajemy konfiturę wiśniową, kakao i gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, szczyptą cynamonu.
- Na talerzu kroimy pierś z kaczki w plastry i układamy na batatach.
- Dekorujemy gałązka rozmarynu.
podziel się: