O kurka! Kurka na pasach Sebastiana Bolka (Śląsk)

O kurka! Kurka na pasach
O kurka! Kurka na pasach

Sposób przygotowania:

  • Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w talarki o grubości około 1 centymetra
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • W rondlu rozpuszczamy masło z oliwą i podsmażamy pokrojone mięso
  • Usmażone mięso przekładamy do miski i przykrywamy, aby nie wystygło
  • Do rondla, w którym smażyliśmy mięso, wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną cebulę i lekko rumienimy
  • Dodajemy uprzednio oczyszczone kurki i całość delikatnie mieszając smażymy
  • Po 10 minutach dodajemy śmietankę i na koniec wcześniej obsmażone kawałki mięs
  • Całość dusimy na małym ogniu około 15 minut
  • Makaron ugotowany al dente przekładamy do rondla i mieszamy, żeby pokrył się sosem
  • Wykładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki
podziel się:

Pozostałe wiadomości