Sposób przygotowania:
- Cebulę, dynię i marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Warzywa podsmażamy na oliwie.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso i dalej smażymy cały czas mieszając.
- Dodajemy tymianek i sos pomidorowy.
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Masło rozpuszczamy na patelni.
- Dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę.
- Zasmażkę rozprowadzamy w mięsnym bulionie tak, aby uzyskała gładką konsystencję.
- Do bulionu z zasmażką dodajemy mleko i przyprawy.
- Dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem.
- Na dno formy wylewamy bulion z zasmażką.
- Układamy warstwę płatów lasagne.
- Na makaron nakładamy farsz z mięsa i warzyw.
- Farsz posypujemy parmezanem.
- Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Lasagne pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez 40 minut.
podziel się: