Sos z gorzkiej skóry pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z kawałkami skórki podgrzewamy na wolnym ogniu.
- Gdy sok zagotuje się dodajemy zmieszane ze agar-agar, fruktozę i sól.
- Redukujemy płyn do 1/3 objętości i przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej wypełnionej lodem.
- Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
Sos z czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzewamy ze śmietanką i masłem.
- Redukujemy tak, aby całość zgęstniała.
- Dodajemy agar-agar, sól i pieprz.
- Energicznie mieszamy.
- Powstały roztwór przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- W trakcie miksowania dodajemy żółtko i rostarty w dłoniach czosnek.
- Zmiksowany sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
- Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
Sos ze świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Podgrzewamy mleko ze śmietanką i masłem.
- Dodajemy rozdrobnioną w moździerzu bazylię.
- Redukujemy tak, aby całość zgęstniała.
- Dodajemy agar-agar, sól i pieprz
- Energicznie mieszamy.
- Przelewamy powstały roztwór do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Zmiksowany sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
- Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
Sos z gorzkiej czekolady z chilli
Sposób przygotowania:
- Czekoladę ścieramy i roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Dodajemy śmietankę, chilli i odrobinę masła.
- Mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki.
- Sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
- Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
- Sos na talerzu posypujemy grubą solą morską.
Sos anchois
Sposób przygotowania:
- Do blendera przekładamy żółtka, dodajemy szczyptę cukru, odrobinę gruboziarnistej morskiej soli oraz ocet.
- Dodajemy fileciki anchois
- Miksujemy na wolnych obrotach.
- Podczas miksowania dodajemy oliwę, aż sos nabierze konsystencji majonezu.
- Przed podaniem przecieramy przez bardzo gęste sito.
Sos z kopru włoskiego
Sposób przygotowania:
- Koper włoski tniemy na grube plastry.
- Koper posypujemy solą i polewamy oliwą.
- Grillujemy około minuty z każdej strony.
- W osobnym naczyniu podgrzewamy i redukujemy sok z pomarańczy.
- Przekładamy grillowany koper do soku i dusimy do miękkości.
- Przelewamy całość do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy pieprzem.
- Sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
- Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
- Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
Puree ziemniaczane z mango
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki łączymy z miąższem mango i ucieramy mikserem na gładką masę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy łyżkę śmietany.
Steki z miecznika
Sposób przygotowania:
- Steki marynujemy w młotkowanym pieprzu, soli, oliwie i skórce cytrynowej.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, dodajemy ząbek czosnku i kilka gałązek świeżego tymianku.
- Układamy steki z miecznika i smażymy z obu stron.
- Podczas smażenia podlewamy mięso masłem i sokiem z cytryny.
Na dużym talerzu układamy łyżkę puree ziemniaczanego z mango i stek. Talerz wokół steku dekorujemy kroplami z sześciu wcześniej przygotowanych sosów.
podziel się: