Nóż w wodzie Grzegorza Bogaczyka (Kraków)

Nóż w wodzie
Nóż w wodzie

Sos z gorzkiej skóry pomarańczy

Sposób przygotowania:

  • Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z kawałkami skórki podgrzewamy na wolnym ogniu.
  • Gdy sok zagotuje się dodajemy zmieszane ze agar-agar, fruktozę i sól.
  • Redukujemy płyn do 1/3 objętości i przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej wypełnionej lodem.
  • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

Sos z czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy ze śmietanką i masłem.
  • Redukujemy tak, aby całość zgęstniała.
  • Dodajemy agar-agar, sól i pieprz.
  • Energicznie mieszamy.
  • Powstały roztwór przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • W trakcie miksowania dodajemy żółtko i rostarty w dłoniach czosnek.
  • Zmiksowany sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
  • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

Sos ze świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy mleko ze śmietanką i masłem.
  • Dodajemy rozdrobnioną w moździerzu bazylię.
  • Redukujemy tak, aby całość zgęstniała.
  • Dodajemy agar-agar, sól i pieprz
  • Energicznie mieszamy.
  • Przelewamy powstały roztwór do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Zmiksowany sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
  • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

Sos z gorzkiej czekolady z chilli

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę ścieramy i roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Dodajemy śmietankę, chilli i odrobinę masła.
  • Mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki.
  • Sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
  • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.
  • Sos na talerzu posypujemy grubą solą morską.

Sos anchois

Sposób przygotowania:

  • Do blendera przekładamy żółtka, dodajemy szczyptę cukru, odrobinę gruboziarnistej morskiej soli oraz ocet.
  • Dodajemy fileciki anchois
  • Miksujemy na wolnych obrotach.
  • Podczas miksowania dodajemy oliwę, aż sos nabierze konsystencji majonezu.
  • Przed podaniem przecieramy przez bardzo gęste sito.

Sos z kopru włoskiego

Sposób przygotowania:

  • Koper włoski tniemy na grube plastry.
  • Koper posypujemy solą i polewamy oliwą.
  • Grillujemy około minuty z każdej strony.
  • W osobnym naczyniu podgrzewamy i redukujemy sok z pomarańczy.
  • Przekładamy grillowany koper do soku i dusimy do miękkości.
  • Przelewamy całość do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy pieprzem.
  • Sos przelewamy na blaszkę ułożoną na drugiej blaszce wypełnionej lodem.
  • Kiedy płyn stężeje kroimy skrzep w kostkę i przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na gładką masę i przecieramy przez bardzo gęste sito.

Puree ziemniaczane z mango

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane ziemniaki łączymy z miąższem mango i ucieramy mikserem na gładką masę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy łyżkę śmietany.

Steki z miecznika

Sposób przygotowania:

  • Steki marynujemy w młotkowanym pieprzu, soli, oliwie i skórce cytrynowej.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, dodajemy ząbek czosnku i kilka gałązek świeżego tymianku.
  • Układamy steki z miecznika i smażymy z obu stron.
  • Podczas smażenia podlewamy mięso masłem i sokiem z cytryny.

Na dużym talerzu układamy łyżkę puree ziemniaczanego z mango i stek. Talerz wokół steku dekorujemy kroplami z sześciu wcześniej przygotowanych sosów.

podziel się:

Pozostałe wiadomości