Sposób przygotowania:
- Ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka i mieszamy z roztopinym masłem.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę z ciastek rozlewamy i dociskamy do dna.
- Schładzamy przez pół godziny w lodówce.
- Składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera.
- Miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka.
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości.
- Masę serową wylewamy na schłodzony spód.
- Wyrównujemy.
- Gotujemy wodę w czajniku.
- Formę z sernikiem owijamy podwójnie złożoną folią.
- Owiniętą formę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym
- Do naczynie wlewamy gorącą wodę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Do piekarnika wstawiamy formę z sernikiem i piec przez 10 minut.
- Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy przez 30 minut
- Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik na 1 godzinę.
- Składniki polewy łączymy ze sobą i mieszamy.
- Sernik smarujemy z wierzchu polewą .
- Schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin.
- Gotowy sernik dekorujemy świeżymi malinami.
podziel się: