Niewyssane z palca Szymona Czupkiewicza (Wrocław)

Niewyssane z palca
Niewyssane z palca

Krem - Sposób przygotowania:

  • Dynię kroimy na 4 części.
  • Z każdego kawałka wykrawamy środek z pestkami
  • Pozostawiajmy miąższ ze skórą.
  • kawałki dyni skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 1 godzinę.
  • Z upieczonej dyni wybieramy miąższ i blendujemy.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z imbirem
  • Podsmażoną cebulę zalewamy bulionem i przez chwilę gotujemy.
  • Dodajemy puree z dyni i gotujemy razem przez 10-15 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Całość blendujemy na gładką masę,
  • Opcjonalnie możemy dodać mleczko kokosowe.

Paluchy - Sposób przygotowania:

  • Drożdże łączymy z letnią wodą.
  • Dodajemy cukier i 4 łyżki mąki.
  • Mieszamy i odstawiamy rozczyn na 15 min.
  • Do rozczynu dodajemy sól i mąkę w kilku partiach cały czas mieszając.
  • Następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie.
  • Odstawiamy na ok 30-45 minut do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto dzielimy na 4 części.
  • Z każdej części rolujemy na stolnicy wałeczki o dowolnej długości i kształcie.
  • Blachę wyłożoną papierem smarujemy oliwą i wykładam na niej paluchy.
  • Paluchy smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą
  • Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200°C
  • Krem z dyni podajemy w głębokim talerzu, obok kładziemy paluchy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości