Krem - Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na 4 części.
- Z każdego kawałka wykrawamy środek z pestkami
- Pozostawiajmy miąższ ze skórą.
- kawałki dyni skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 1 godzinę.
- Z upieczonej dyni wybieramy miąższ i blendujemy.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z imbirem
- Podsmażoną cebulę zalewamy bulionem i przez chwilę gotujemy.
- Dodajemy puree z dyni i gotujemy razem przez 10-15 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Całość blendujemy na gładką masę,
- Opcjonalnie możemy dodać mleczko kokosowe.
Paluchy - Sposób przygotowania:
- Drożdże łączymy z letnią wodą.
- Dodajemy cukier i 4 łyżki mąki.
- Mieszamy i odstawiamy rozczyn na 15 min.
- Do rozczynu dodajemy sól i mąkę w kilku partiach cały czas mieszając.
- Następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie.
- Odstawiamy na ok 30-45 minut do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto dzielimy na 4 części.
- Z każdej części rolujemy na stolnicy wałeczki o dowolnej długości i kształcie.
- Blachę wyłożoną papierem smarujemy oliwą i wykładam na niej paluchy.
- Paluchy smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą
- Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200°C
- Krem z dyni podajemy w głębokim talerzu, obok kładziemy paluchy.
podziel się: