Niewinny łoś Bartosza Wróblewskiego (Lublin)

Niewinny łoś
Niewinny łoś
Danie główne

Sposób przygotowania:

  • Jedną cytrynę wyciskamy, bez pestek, do sporej miski, dodajemy trochę soli i mieszamy.
  • Dolewamy oliwę i białe wino, dodajemy posiekaną natkę z jednej części pietruszki oraz rozgnieciony czosnek.
  • Łososia wkładamy do miski, zalewamy zalewą, dodajemy pozostałą pietruszkę z łodygami.
  • Odstawiamy do lodówki na 12 godzin, co jakiś czas mieszamy.
  • W naczyniu żaroodpornym dno smarujemy oliwą, na dnie układamy marchew pokrojoną w plastry.
  • Na marchwi układamy łososia, posypujemy oliwkami i plastrami cytryny.
  • Całość zalewamy sosem powstałym w trakcie marynowania.
  • Na każdą część łososia układamy wyjętą z zalewy natkę pietruszki z łodyga.
  • Zalewamy białym winem do poziomu marchewki lejąc po bokach naczynia tak, aby nie zmyć zalewy z łososia.
  • Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • Pieczemy do momentu, aż marchewka będzie al dente.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem basmati, dekorujemy marchewką i oliwkami.
podziel się:

Pozostałe wiadomości