Niespodzianka w towarzystwie sosów, kukuryku na szparagach, trufle- radosna kuchnia studentki

Niespodzianka w towarzystwie sosów
Niespodzianka w towarzystwie sosów

MAŁGORZATA LEŚNIAK

Przystawka

Niespodzianka w towarzystwie sosów

Składniki:

  • ciasto francuskie
    • jajko

      Składniki na farsz I:

      • 20 dag łososia sałatkowego
        • ser żółty w plastrach
          • zioła
            • kilka łyżek masła
              • sól

                Sposób przygotowania:

                Łososia mieszamy z serem, masłem i ziołami. Dodajemy sól. Z ciasta francuskiego robimy kopertę i wsadzamy do środka farsz. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

                Składniki na farsz II:

                • świeży lub mrożony szpinak
                  • opakowanie sera feta
                    • zioła
                      • cebula
                        • kilka ząbków czosnku

                          Sposób przygotowania:

                          Szpinak smażymy na patelni z cebulą i ziołami. Dodajemy czosnek i ser feta. Gotowy farsz wkładamy do kopert z ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.

                          Składniki na farsz III:

                          • szklanka grzybów
                            • czosnek
                              • kilka plastrów sera żółtego
                                • przyprawy do smaku
                                  • cebula
                                    • zioła

                                      Sposób przygotowania:

                                      Grzyby smażymy na patelni z czosnkiem i przyprawami. Dodajemy zioła. Do kopert z ciasta francuskiego dodajemy gotowy farsz i ser żółty pokrojony w drobne plasterki. Koperty smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.

                                      Składniki do białego sosu:

                                      • śmietana 18%
                                        • kilka łyżek majonezu
                                          • łyżeczka musztardy
                                            • kilka ząbków czosnku
                                              • zioła
                                                • pieprz, sól

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Śmietanę, majonez i musztardę dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przyprawiamy i dodajemy zioła.

                                                  Składniki do czerwonego sosu:

                                                  • papryka
                                                    • kilka pomidorów
                                                      • cebula
                                                        • 3 łyżki oliwy
                                                          • sól, pieprz, chili
                                                            • zioła

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Paprykę, pomidory i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy zioła i przyprawy. Dusimy około 10 minut. Podajemy ostudzone.

                                                              Niespodzianka w towarzystwie sosów
                                                              Niespodzianka w towarzystwie sosów
                                                              Źródło: TVN

                                                              Danie główne:

                                                              Kukuryku na szparagach z rudymi ziemniakami

                                                              Składniki:

                                                              • piersi z kurczaka
                                                                • jajko
                                                                  • mąka do obtoczenia kurczaka
                                                                    • bułka tarta
                                                                      • szklanka sezamu
                                                                        • oliwa
                                                                          • czosnek
                                                                            • zioła
                                                                              • sól, pieprz
                                                                                • czarne oliwki
                                                                                  • cebula
                                                                                    • kapary
                                                                                      • łyżka ostrej musztardy
                                                                                        • zioła
                                                                                          • kilka plastrów boczku
                                                                                            • szparagi
                                                                                              • czosnek
                                                                                                • parmezan
                                                                                                  • ziemniaki
                                                                                                    • zioła
                                                                                                      • ostra papryka
                                                                                                        • cebula

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie, czosnku, ziołach i przyprawie. Zostawiamy na noc w lodówce. Oliwki, kapary, cebulę i czosnek miksujemy. Dodajemy musztardę, zioła i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z piersi kurczaka robimy małe sakiewki, do środka wkładamy gotowy farsz. Obtaczamy kurczaka w mące, jajku, sezamie i tartej bułce. Smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Plastry boczku smażymy przez około 5 minut, a następnie owijamy je wokół kurczaka. Przystrajamy według uznania. Szparagi smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku i ziół przez około 10 minut. Na koniec posypujemy parmezanem. Ziemniaki obieramy i gotujemy około 10-15 minut. Następnie kroimy na plastry i podsmażamy z cebulą na patelni. Dodajemy ostrą paprykę, przyprawiamy i dodajemy zioła.

                                                                                                          Kukuryku na szparagach
                                                                                                          Kukuryku na szparagach
                                                                                                          Źródło: TVN

                                                                                                          Deser

                                                                                                          Owocowa radość z truflami

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 pudełka biszkoptów
                                                                                                            • pudełko maślanych ciasteczek
                                                                                                              • szklanka truskawek
                                                                                                                • szklanka malin
                                                                                                                  • szklanka jagód
                                                                                                                    • likier malinowy (wiśniowy lub porzeczkowy)
                                                                                                                      • krem
                                                                                                                        • śmietana 30%
                                                                                                                          • cukier waniliowy
                                                                                                                            • 3 żółtka
                                                                                                                              • 2 szklanki cukru
                                                                                                                                • łyżeczka żelatyny
                                                                                                                                  • tabliczka czekolady
                                                                                                                                    • 4 łyżki mleka skondensowanego
                                                                                                                                      • ekstrakt waniliowy
                                                                                                                                        • serek mascarpone
                                                                                                                                          • sos truskawkowy
                                                                                                                                            • 0,5 kg truskawek
                                                                                                                                              • cukier waniliowy
                                                                                                                                                • 2 szklanki cukru
                                                                                                                                                  • kilka łyżek soku pomarańczowego lub cytrynowego
                                                                                                                                                    • krem

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Żółtka miksujemy z cukrem. W tym czasie gotujemy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Połowę ugotowanej śmietany dodajemy do żółtek i energicznie mieszamy, tak żeby uniknąć powstania grudek. Całość dodajemy do reszty śmietany i łączymy z żelatyną, czekoladą oraz mlekiem skondensowanym. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa. Po wystudzeniu kremu dodajemy serek i dokładnie mieszamy.

                                                                                                                                                      Sos truskawkowy:

                                                                                                                                                      Truskawki miksujemy, dodajemy cukier i sok. Miksujemy ponownie, aż do uzyskania jednolitego sosu. Gotowy sos podgrzewamy.

                                                                                                                                                      Truflowo-czekoladowo:

                                                                                                                                                      • 2 gorzkie czekolady
                                                                                                                                                        • 2 mleczne czekolady
                                                                                                                                                          • cukier waniliowy
                                                                                                                                                            • 2 łyżki brandy
                                                                                                                                                              • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
                                                                                                                                                                • śmietana kremówka
                                                                                                                                                                  • kakao

                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                    Czekoladę roztapiamy z cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy brandy, kawę i śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do stężenia. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao.

                                                                                                                                                                    Ciastka i biszkopty kruszymy. Układamy do pucharków i zalewamy odrobiną likieru. Następnie dodajemy warstwowo krem i owoce. Napełniamy takimi warstwami cały pucharek i dekorujemy według uznania oraz dodajemy trufle. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy gorącym sosem.

                                                                                                                                                                    Owocowa radość z truflami
                                                                                                                                                                    Owocowa radość z truflami
                                                                                                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                                                                                                    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                                                                                                    Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                                                                                                    Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!