MAŁGORZATA LEŚNIAK
Przystawka
Niespodzianka w towarzystwie sosów
Składniki:
- ciasto francuskie
- jajko
Składniki na farsz I:
- 20 dag łososia sałatkowego
- ser żółty w plastrach
- zioła
- kilka łyżek masła
- sól
Sposób przygotowania:
Łososia mieszamy z serem, masłem i ziołami. Dodajemy sól. Z ciasta francuskiego robimy kopertę i wsadzamy do środka farsz. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Składniki na farsz II:
- świeży lub mrożony szpinak
- opakowanie sera feta
- zioła
- cebula
- kilka ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Szpinak smażymy na patelni z cebulą i ziołami. Dodajemy czosnek i ser feta. Gotowy farsz wkładamy do kopert z ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.
Składniki na farsz III:
- szklanka grzybów
- czosnek
- kilka plastrów sera żółtego
- przyprawy do smaku
- cebula
- zioła
Sposób przygotowania:
Grzyby smażymy na patelni z czosnkiem i przyprawami. Dodajemy zioła. Do kopert z ciasta francuskiego dodajemy gotowy farsz i ser żółty pokrojony w drobne plasterki. Koperty smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.
Składniki do białego sosu:
- śmietana 18%
- kilka łyżek majonezu
- łyżeczka musztardy
- kilka ząbków czosnku
- zioła
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Śmietanę, majonez i musztardę dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przyprawiamy i dodajemy zioła.
Składniki do czerwonego sosu:
- papryka
- kilka pomidorów
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, chili
- zioła
Sposób przygotowania:
Paprykę, pomidory i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy zioła i przyprawy. Dusimy około 10 minut. Podajemy ostudzone.
Danie główne:
Kukuryku na szparagach z rudymi ziemniakami
Składniki:
- piersi z kurczaka
- jajko
- mąka do obtoczenia kurczaka
- bułka tarta
- szklanka sezamu
- oliwa
- czosnek
- zioła
- sól, pieprz
- czarne oliwki
- cebula
- kapary
- łyżka ostrej musztardy
- zioła
- kilka plastrów boczku
- szparagi
- czosnek
- parmezan
- ziemniaki
- zioła
- ostra papryka
- cebula
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie, czosnku, ziołach i przyprawie. Zostawiamy na noc w lodówce. Oliwki, kapary, cebulę i czosnek miksujemy. Dodajemy musztardę, zioła i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z piersi kurczaka robimy małe sakiewki, do środka wkładamy gotowy farsz. Obtaczamy kurczaka w mące, jajku, sezamie i tartej bułce. Smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Plastry boczku smażymy przez około 5 minut, a następnie owijamy je wokół kurczaka. Przystrajamy według uznania. Szparagi smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku i ziół przez około 10 minut. Na koniec posypujemy parmezanem. Ziemniaki obieramy i gotujemy około 10-15 minut. Następnie kroimy na plastry i podsmażamy z cebulą na patelni. Dodajemy ostrą paprykę, przyprawiamy i dodajemy zioła.
Deser
Owocowa radość z truflami
Składniki:
- 2 pudełka biszkoptów
- pudełko maślanych ciasteczek
- szklanka truskawek
- szklanka malin
- szklanka jagód
- likier malinowy (wiśniowy lub porzeczkowy)
- krem
- śmietana 30%
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 2 szklanki cukru
- łyżeczka żelatyny
- tabliczka czekolady
- 4 łyżki mleka skondensowanego
- ekstrakt waniliowy
- serek mascarpone
- sos truskawkowy
- 0,5 kg truskawek
- cukier waniliowy
- 2 szklanki cukru
- kilka łyżek soku pomarańczowego lub cytrynowego
- krem
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem. W tym czasie gotujemy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Połowę ugotowanej śmietany dodajemy do żółtek i energicznie mieszamy, tak żeby uniknąć powstania grudek. Całość dodajemy do reszty śmietany i łączymy z żelatyną, czekoladą oraz mlekiem skondensowanym. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa. Po wystudzeniu kremu dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
Sos truskawkowy:
Truskawki miksujemy, dodajemy cukier i sok. Miksujemy ponownie, aż do uzyskania jednolitego sosu. Gotowy sos podgrzewamy.
Truflowo-czekoladowo:
- 2 gorzkie czekolady
- 2 mleczne czekolady
- cukier waniliowy
- 2 łyżki brandy
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- śmietana kremówka
- kakao
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztapiamy z cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy brandy, kawę i śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do stężenia. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao.
Ciastka i biszkopty kruszymy. Układamy do pucharków i zalewamy odrobiną likieru. Następnie dodajemy warstwowo krem i owoce. Napełniamy takimi warstwami cały pucharek i dekorujemy według uznania oraz dodajemy trufle. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy gorącym sosem.
Autor: TVN