Niespodzianka w towarzystwie sosów, kukuryku na szparagach, trufle- radosna kuchnia studentki

Niespodzianka w towarzystwie sosów
Niespodzianka w towarzystwie sosów

MAŁGORZATA LEŚNIAK

Przystawka

Niespodzianka w towarzystwie sosów

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • jajko

Składniki na farsz I:

  • 20 dag łososia sałatkowego
  • ser żółty w plastrach
  • zioła
  • kilka łyżek masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Łososia mieszamy z serem, masłem i ziołami. Dodajemy sól. Z ciasta francuskiego robimy kopertę i wsadzamy do środka farsz. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

Składniki na farsz II:

  • świeży lub mrożony szpinak
  • opakowanie sera feta
  • zioła
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Szpinak smażymy na patelni z cebulą i ziołami. Dodajemy czosnek i ser feta. Gotowy farsz wkładamy do kopert z ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.

Składniki na farsz III:

  • szklanka grzybów
  • czosnek
  • kilka plastrów sera żółtego
  • przyprawy do smaku
  • cebula
  • zioła

Sposób przygotowania:

Grzyby smażymy na patelni z czosnkiem i przyprawami. Dodajemy zioła. Do kopert z ciasta francuskiego dodajemy gotowy farsz i ser żółty pokrojony w drobne plasterki. Koperty smarujemy jajkiem i zapiekamy około 15 minut.

Składniki do białego sosu:

  • śmietana 18%
  • kilka łyżek majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Śmietanę, majonez i musztardę dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Przyprawiamy i dodajemy zioła.

Składniki do czerwonego sosu:

  • papryka
  • kilka pomidorów
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, chili
  • zioła

Sposób przygotowania:

Paprykę, pomidory i cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy zioła i przyprawy. Dusimy około 10 minut. Podajemy ostudzone.

Niespodzianka w towarzystwie sosów
Niespodzianka w towarzystwie sosów
Źródło: TVN

Danie główne:

Kukuryku na szparagach z rudymi ziemniakami

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • jajko
  • mąka do obtoczenia kurczaka
  • bułka tarta
  • szklanka sezamu
  • oliwa
  • czosnek
  • zioła
  • sól, pieprz
  • czarne oliwki
  • cebula
  • kapary
  • łyżka ostrej musztardy
  • zioła
  • kilka plastrów boczku
  • szparagi
  • czosnek
  • parmezan
  • ziemniaki
  • zioła
  • ostra papryka
  • cebula

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie, czosnku, ziołach i przyprawie. Zostawiamy na noc w lodówce. Oliwki, kapary, cebulę i czosnek miksujemy. Dodajemy musztardę, zioła i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z piersi kurczaka robimy małe sakiewki, do środka wkładamy gotowy farsz. Obtaczamy kurczaka w mące, jajku, sezamie i tartej bułce. Smażymy na wolnym ogniu około 10 minut. Plastry boczku smażymy przez około 5 minut, a następnie owijamy je wokół kurczaka. Przystrajamy według uznania. Szparagi smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku i ziół przez około 10 minut. Na koniec posypujemy parmezanem. Ziemniaki obieramy i gotujemy około 10-15 minut. Następnie kroimy na plastry i podsmażamy z cebulą na patelni. Dodajemy ostrą paprykę, przyprawiamy i dodajemy zioła.

Kukuryku na szparagach
Kukuryku na szparagach
Źródło: TVN

Deser

Owocowa radość z truflami

Składniki:

  • 2 pudełka biszkoptów
  • pudełko maślanych ciasteczek
  • szklanka truskawek
  • szklanka malin
  • szklanka jagód
  • likier malinowy (wiśniowy lub porzeczkowy)
  • krem
  • śmietana 30%
  • cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • tabliczka czekolady
  • 4 łyżki mleka skondensowanego
  • ekstrakt waniliowy
  • serek mascarpone
  • sos truskawkowy
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • kilka łyżek soku pomarańczowego lub cytrynowego
  • krem

Sposób przygotowania:

Żółtka miksujemy z cukrem. W tym czasie gotujemy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Połowę ugotowanej śmietany dodajemy do żółtek i energicznie mieszamy, tak żeby uniknąć powstania grudek. Całość dodajemy do reszty śmietany i łączymy z żelatyną, czekoladą oraz mlekiem skondensowanym. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa. Po wystudzeniu kremu dodajemy serek i dokładnie mieszamy.

Sos truskawkowy:

Truskawki miksujemy, dodajemy cukier i sok. Miksujemy ponownie, aż do uzyskania jednolitego sosu. Gotowy sos podgrzewamy.

Truflowo-czekoladowo:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki brandy
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • śmietana kremówka
  • kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy z cukrem waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy brandy, kawę i śmietanę kremówkę, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do stężenia. Z gotowej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao.

Ciastka i biszkopty kruszymy. Układamy do pucharków i zalewamy odrobiną likieru. Następnie dodajemy warstwowo krem i owoce. Napełniamy takimi warstwami cały pucharek i dekorujemy według uznania oraz dodajemy trufle. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy gorącym sosem.

Owocowa radość z truflami
Owocowa radość z truflami
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości