Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy i kroimy na kwadraty. Wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na kawałeczki.
- Orzechy siekamy na drobne kawałeczki, prażymy na patelni
- Dynię dokładnie mieszamy w misce z brązowym cukrem, roztopionym masłem, jajkiem i imbirem.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon sypki mieszamy w misce. Następnie dodajemy posiekane orzechy.
- Ciasto umieszczamy w formie i pieczemy w 175 ℃ przez około 35-40 minut.
- Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wbijamy w nie drewniany patyczek, jeśli po wyjęciu będzie suchy ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- My wykorzystaliśmy w przepisie białą czekoladę. Kilka kawałków białej czekolady wkładamy do metalowej miski i roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Czekoladą polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
podziel się: