Niepływająca już rybka Adriana Pruskiego (Warszawa)

Niepływająca już rybka
Niepływająca już rybka

Sposób przygotowania:

  • Na żaroodpornym talerzu rozprowadzamy odrobinę oliwy.
  • W misce mieszamy sól morską z goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
  • Na talerzu układamy połowę powstałej mieszanki.
  • Na „pierzynie” z soli morskiej układamy liście laurowe i posiekany czosnek.
  • Do środka ryby wkładamy posiekaną pietruszkę.
  • Układamy okonia na solnej „pierzynie”.
  • Na rybie ponownie układamy liście laurowe i posiekany czosnek.
  • Rybę przykrywamy „pierzyną” z soli morskiej.
  • Nie przykrywamy głowy i płetw.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 40 minut.
  • Upieczoną rybę oczyszczamy dokładnie z soli.
  • Podajemy z warzywami i plastrami cytryny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości