Sposób przygotowania:
- Mięso solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W pojemniku łączymy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy w niej polędwicę na całą noc.
- Na drugi dzień wyjmujemy mięso z marynaty, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor.
- Blendujemy orzechy z wiórkami tak, aby powstał z nich proszek (panierka).
- Następnie moczymy mięso w marynacie i obtaczamy w orzechowej panierce.
- Polędwice (razem z patelnią lub w naczyniu żaroodpornym) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15min.
- Po wyjęciu odkładamy mięso na talerz i kroimy na plastry po upływie 5-6min.
Ryż z brokuł
Sposób przygotowania:
- Brokuły siekamy w malakserze na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w malutką kosteczkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy czosnek i cebulę, gdy się zarumienią dodajemy posiekane pestki dyni i orzechy.
- Smażymy do zarumienia. Następnie dodajemy żurawinę, brokuł, przyprawy i smażymy ok. 6min.
- Na koniec skrapiamy ryż sokiem z cytryny.
Puree z ziemniaka
Sposób przygotowania:
- Gotujemy ziemniaki i miksujemy na gładką masę.
- Przekładamy purée do rondla, łączymy z mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
- Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło.
- Całość mieszamy energicznie i przyprawiamy do smaku.
podziel się: