„Nieoklepana historia" Justyny Habib (Kalisz)

Nieoklepana historia
Nieoklepana historia

Sposób przygotowania:

  • Mięso solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. W pojemniku łączymy wszystkie składniki marynaty i zanurzamy w niej polędwicę na całą noc.
  • Na drugi dzień wyjmujemy mięso z marynaty, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor.
  • Blendujemy orzechy z wiórkami tak, aby powstał z nich proszek (panierka).
  • Następnie moczymy mięso w marynacie i obtaczamy w orzechowej panierce.
  • Polędwice (razem z patelnią lub w naczyniu żaroodpornym) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15min.
  • Po wyjęciu odkładamy mięso na talerz i kroimy na plastry po upływie 5-6min.

Ryż z brokuł

Sposób przygotowania:

  • Brokuły siekamy w malakserze na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w malutką kosteczkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy czosnek i cebulę, gdy się zarumienią dodajemy posiekane pestki dyni i orzechy.
  • Smażymy do zarumienia. Następnie dodajemy żurawinę, brokuł, przyprawy i smażymy ok. 6min.
  • Na koniec skrapiamy ryż sokiem z cytryny.

Puree z ziemniaka

Sposób przygotowania:

  • Gotujemy ziemniaki i miksujemy na gładką masę.
  • Przekładamy purée do rondla, łączymy z mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.
  • Podgrzewamy masę przez 30 sekund. Dodajemy masło.
  • Całość mieszamy energicznie i przyprawiamy do smaku.
podziel się:

Pozostałe wiadomości