Sposób przygotowania:
- Filetujemy pierś z indyka na mniejsze i cieńsze porcje.
- Zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.Warto to zrobić nawet dzień wcześniej, żeby pierś skruszała i była bardziej soczysta po usmażeniu.
- Przygotowujemy marynatę z posiekanego ząbka czosnku i tymianku, startej skórki z cytryny z solą, pieprzem i oliwą.
- Kiedy pierś odleży, odsączamy ją z mleka, dodajemy marynatę i zostawiamy na minimum 2 godziny.
- Kroimy gruszkę oraz siekamy pietruszkę.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażamy zamarynowaną pierś z każdej strony.
- Następnie dodajemy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną gruszkę, całość smażymy pod przykryciem około 3 minut.
- Dodajemy wino i dusimy jeszcze przez około 4 minuty, po czym odkrywamy patelnię by wino się zredukowało a sos zagęścił.
- W międzyczasie gotujemy makaron.
- Dodajemy śmietankę i przez chwilę podsmażamy jeszcze pierś po czym wyjmujemy ją i przykrywamy na chwilę folią, by nie wystygła.
- Do sosu z gruszką dodajemy makaron i posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszamy.
- Układamy makaron na talerzu, dajemy na wierzch odrobinę sera ricotta oraz nakładamy filet z piersi indyka.
- Całość posypujemy prażonymi migdałami i przyozdabiamy bazylią oraz octem balsamicznym.
podziel się: