„Niech moc będzie z tobą!” Ewelina Martys

Niech moc będzie z tobą!
Niech moc będzie z tobą!

Sposób przygotowania:

  • Filetujemy pierś z indyka na mniejsze i cieńsze porcje.
  • Zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.Warto to zrobić nawet dzień wcześniej, żeby pierś skruszała i była bardziej soczysta po usmażeniu.
  • Przygotowujemy marynatę z posiekanego ząbka czosnku i tymianku, startej skórki z cytryny z solą, pieprzem i oliwą.
  • Kiedy pierś odleży, odsączamy ją z mleka, dodajemy marynatę i zostawiamy na minimum 2 godziny.
  • Kroimy gruszkę oraz siekamy pietruszkę.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy zamarynowaną pierś z każdej strony.
  • Następnie dodajemy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną gruszkę, całość smażymy pod przykryciem około 3 minut.
  • Dodajemy wino i dusimy jeszcze przez około 4 minuty, po czym odkrywamy patelnię by wino się zredukowało a sos zagęścił.
  • W międzyczasie gotujemy makaron.
  • Dodajemy śmietankę i przez chwilę podsmażamy jeszcze pierś po czym wyjmujemy ją i przykrywamy na chwilę folią, by nie wystygła.
  • Do sosu z gruszką dodajemy makaron i posiekaną pietruszkę i wszystko razem mieszamy.
  • Układamy makaron na talerzu, dajemy na wierzch odrobinę sera ricotta oraz nakładamy filet z piersi indyka.
  • Całość posypujemy prażonymi migdałami i przyozdabiamy bazylią oraz octem balsamicznym.
podziel się:

Pozostałe wiadomości