Nie-winny kupaż Małgorzaty Trębacz-Piotrowskiej (Kraków)

Nie-winny kupaż
Nie-winny kupaż

Ogórek - Sposób przygotowania:

  • Ogórka obieramy i kroimy na 2 cm kawałki,
    • Wydrążamy do połowy miąższ
      • Serek łączymy z poszatkowanym koperkiem i przyprawami.
        • Powstałą pastą wypełniamy ogórka.

          Rolada - Sposób przygotowania:

          • Odsączony szpinak smażymy przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy.
            • Dodajemy i łączymy z masłem.
              • Odstawiamy do wystygnięcia.
                • Formę o wymiarach 20 na 30 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.
                  • Szpinak łączymy z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
                    • Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
                      • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do szpinaku.
                        • Delikatnie mieszamy.
                          • Powstała masę rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
                            • Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 220 °C
                              • Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika i posypujemy tartym parmezanem.
                                • Przykrywamy nowym arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy.
                                  • Placek pozostawiamy przykryty z obu stron papierem, aż do wystygnięcia.
                                    • Z placka zdejmujemy część papieru, na której się piekł.
                                      • Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie twarożek.
                                        • Układamy plastry łososia.
                                          • Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
                                            • Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

                                              Kuleczki - Sposób przygotowania:

                                              • Mięso mielimy z anchois.
                                                • Do zmielonego mięsa dodajemy olej i żółtko.
                                                  • Ogórka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
                                                    • Doprawiamy musztardą, przyprawą w płynie, pieprzem i solą
                                                      • Formujemy małe kulki.

                                                        Gruszka - Sposób przygotowania:

                                                        • Gruszkę kroimy i polewamy miodem.
                                                          • Podgrzewamy przez chwilę w piekarniku
                                                            • Na każdym kawałku gruszki kładziemy kawałek sera i polewamy odrobiną octu balsamicznego.
                                                              • Dekorujemy roszponką.
                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości