Ogórek - Sposób przygotowania:
- Ogórka obieramy i kroimy na 2 cm kawałki,
- Wydrążamy do połowy miąższ
- Serek łączymy z poszatkowanym koperkiem i przyprawami.
- Powstałą pastą wypełniamy ogórka.
Rolada - Sposób przygotowania:
- Odsączony szpinak smażymy przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy.
- Dodajemy i łączymy z masłem.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Formę o wymiarach 20 na 30 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.
- Szpinak łączymy z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do szpinaku.
- Delikatnie mieszamy.
- Powstała masę rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 220 °C
- Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika i posypujemy tartym parmezanem.
- Przykrywamy nowym arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy.
- Placek pozostawiamy przykryty z obu stron papierem, aż do wystygnięcia.
- Z placka zdejmujemy część papieru, na której się piekł.
- Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie twarożek.
- Układamy plastry łososia.
- Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
- Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.
Kuleczki - Sposób przygotowania:
- Mięso mielimy z anchois.
- Do zmielonego mięsa dodajemy olej i żółtko.
- Ogórka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Doprawiamy musztardą, przyprawą w płynie, pieprzem i solą
- Formujemy małe kulki.
Gruszka - Sposób przygotowania:
- Gruszkę kroimy i polewamy miodem.
- Podgrzewamy przez chwilę w piekarniku
- Na każdym kawałku gruszki kładziemy kawałek sera i polewamy odrobiną octu balsamicznego.
- Dekorujemy roszponką.
podziel się: