Nie-winny kupaż Małgorzaty Trębacz-Piotrowskiej (Kraków)

Nie-winny kupaż
Nie-winny kupaż

Ogórek - Sposób przygotowania:

  • Ogórka obieramy i kroimy na 2 cm kawałki,
  • Wydrążamy do połowy miąższ
  • Serek łączymy z poszatkowanym koperkiem i przyprawami.
  • Powstałą pastą wypełniamy ogórka.

Rolada - Sposób przygotowania:

  • Odsączony szpinak smażymy przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodajemy i łączymy z masłem.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Formę o wymiarach 20 na 30 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.
  • Szpinak łączymy z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do szpinaku.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Powstała masę rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 220 °C
  • Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika i posypujemy tartym parmezanem.
  • Przykrywamy nowym arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy.
  • Placek pozostawiamy przykryty z obu stron papierem, aż do wystygnięcia.
  • Z placka zdejmujemy część papieru, na której się piekł.
  • Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie twarożek.
  • Układamy plastry łososia.
  • Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

Kuleczki - Sposób przygotowania:

  • Mięso mielimy z anchois.
  • Do zmielonego mięsa dodajemy olej i żółtko.
  • Ogórka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
  • Doprawiamy musztardą, przyprawą w płynie, pieprzem i solą
  • Formujemy małe kulki.

Gruszka - Sposób przygotowania:

  • Gruszkę kroimy i polewamy miodem.
  • Podgrzewamy przez chwilę w piekarniku
  • Na każdym kawałku gruszki kładziemy kawałek sera i polewamy odrobiną octu balsamicznego.
  • Dekorujemy roszponką.
podziel się:

Pozostałe wiadomości