„Nie-świnia pod prąd” Marka Rubaszewskiego (Białystok)

Nie-wieprz pod prąd
Nie-wieprz pod prąd

Sposób przygotowania:

  • Kroimy cytrynę razem ze skórką, w średniej wielkości kawałki.
    • Pokrojoną cytrynę wrzucamy rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy.
      • W międzyczasie kroimy cebulę w duże kawałki. Dodajemy cebulę do cytryny i smażymy. Dodajemy też szczyptę soli.
        • Następnie dodajemy posiekany czosnek.
          • Tak przygotowaną marynatę smażymy na wolnym ogniu do chwili, kiedy większość soku z cytryny odparuje, a cebula stanie się szklista.
            • Kroimy masło na plastry, siekamy czosnek i koper. Łączymy z masłem i ucieramy do chwili kiedy uzyskamy „zielone masełko”.
              • Po obraniu szparagi wiążemy w pęczki, np. po 4 szt. Pęczek szparagów związujemy sznurkiem konopnym i gotujemy w osolonej wodzie z masłem, w dużym i w miarę wysokim garnku przez około 10-12 minut
                podziel się:

                Pozostałe wiadomości