Sposób przygotowania:
- Kroimy cytrynę razem ze skórką, w średniej wielkości kawałki.
- Pokrojoną cytrynę wrzucamy rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy.
- W międzyczasie kroimy cebulę w duże kawałki. Dodajemy cebulę do cytryny i smażymy. Dodajemy też szczyptę soli.
- Następnie dodajemy posiekany czosnek.
- Tak przygotowaną marynatę smażymy na wolnym ogniu do chwili, kiedy większość soku z cytryny odparuje, a cebula stanie się szklista.
- Kroimy masło na plastry, siekamy czosnek i koper. Łączymy z masłem i ucieramy do chwili kiedy uzyskamy „zielone masełko”.
- Po obraniu szparagi wiążemy w pęczki, np. po 4 szt. Pęczek szparagów związujemy sznurkiem konopnym i gotujemy w osolonej wodzie z masłem, w dużym i w miarę wysokim garnku przez około 10-12 minut
podziel się: