Sposób przygotowania:
● Do garnka wlewamy wodę.
● Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny.
● Zagotowujemy, aby syrop zgęstniał.
● Odstawiamy do ostygnięcia.
● Orzechy nerkowca i pistacje blendujemy.
● Zblendowane orzechy dzielimy na dwie części.
● Płaty ciasta francuskiego rozwałkowujemy.
● Formę do pieczenia smarujemy masłem.
● Na dnie formy układamy pierwszy płat ciasta i zasypujemy pierwszą częścią orzechów.
● Orzechy przykrywamy drugim płatem ciasta i ponownie wysypać orzechy.
● Przykrywamy trzecim płatem ciasta.
● Ostatni płat smarujemy masłem i posypujemy pistacjami.
● Baklawę dzielimy na 12 równych części.
● Formę do ciasta przykrywamy folią aluminiową.
● Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 40 minut.
● Gotową baklawę polewamy przygotowanym wcześniej syropem i pozostawiamy do ostygnięcia.