Nie jestem ze Śląska! Katarzyny Kuś (Kraków)

Nie jestem ze Śląska!
Nie jestem ze Śląska!

Sposób przygotowania:

  • Zmielone mięso drobiowe doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na folii spożywczej układamy wzdłuż siebie plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie.
  • Układamy warstwami zmielone mięso, szynkę prosciutto, szynkę gotowaną, ser i śliwkę.
  • Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią.
  • Gotujemy na parze przez około 40 minut.
  • Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę.
  • Sos gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut.
  • Do garnka wkładamy ugotowane wcześniej warzywa, mleko, sól, gałkę muszkatołową oraz drobno posiekane zioła.
  • Gotujemy przez około 2-3 minuty.
  • Dodajemy ugotowane ziemniaki i masło.
  • Całość ugniatamy.
  • Roladę kroimy w poprzek na plastry.
  • Podajemy z sosem i kolorowym puree.
podziel się:

Pozostałe wiadomości