Sposób przygotowania:
- W garnku zagotowujemy bulion warzywny. Bataty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gotujemy do miękkości.
- Do garnka z bulionem wlewamy śmietanę i wrzucamy serek topiony, gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy według uznania drobno posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem. Całość blendujemy.
- Przygotowujemy dodatki: kroimy w kostkę szynkę konserwową, rozdrabniamy łososia, kroimy w ćwiartki pomidorki koktajlowe, siekamy drobno szczypiorek.
- Kroimy bagietkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 5 minut w 180 °C do chrupkości.
- Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i papryczką chili, pozostałe dodatki układamy na talerzu. Do całości podajemy chrupiące pieczywo i masło.
podziel się: