Sposób przygotowania:
- Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki.
- Dodajemy startą skórkę z limonki, starty czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną papryczkę chilli.
- Homara dokładnie rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
- Płuczemy i osuszamy.
- Kładziemy homara na brzuchu i ostrym nożem przekrajamy na pół rozpoczynając od głowy do połowy tułowia.
- Przewracamy na drugą stronę i przecinamy wzdłuż na pół zaczynając tym razem od ogona.
- Dwie połówki tułowia płuczemy pod bieżącą wodą pozbywając się wnętrzności (zielone i białe części).
- Osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Wszystkie części homara układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce mięsem do góry.
- Smarujemy przygotowanym masłem i wstawiamy do wyższej części piekarnika.
- Pieczemy przez 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.
Sposób przygotowania makaronu:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Kroimy drobno czosnek, chilli oraz natkę pietruszki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Podsmażamy czosnek i papryczkę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodajemy masło.
- Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy i mieszamy na patelni z oliwą, czosnkiem i papryczką.
- Dodajemy starty parmezan i posypujemy pietruszką.
podziel się: