Nie gryzę - smakuję Moniki Goździalskiej

Nie gryzę - smakuję
Nie gryzę - smakuję

Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki.
    • Dodajemy startą skórkę z limonki, starty czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną papryczkę chilli.
      • Homara dokładnie rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
        • Płuczemy i osuszamy.
          • Kładziemy homara na brzuchu i ostrym nożem przekrajamy na pół rozpoczynając od głowy do połowy tułowia.
            • Przewracamy na drugą stronę i przecinamy wzdłuż na pół zaczynając tym razem od ogona.
              • Dwie połówki tułowia płuczemy pod bieżącą wodą pozbywając się wnętrzności (zielone i białe części).
                • Osuszamy na papierowych ręcznikach.
                  • Wszystkie części homara układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce mięsem do góry.
                    • Smarujemy przygotowanym masłem i wstawiamy do wyższej części piekarnika.
                      • Pieczemy przez 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.

                        Sposób przygotowania makaronu:

                        • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
                          • Kroimy drobno czosnek, chilli oraz natkę pietruszki.
                            • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
                              • Podsmażamy czosnek i papryczkę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
                                • Dodajemy masło.
                                  • Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy i mieszamy na patelni z oliwą, czosnkiem i papryczką.
                                    • Dodajemy starty parmezan i posypujemy pietruszką.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości