Nie gryzę - smakuję Moniki Goździalskiej

Nie gryzę - smakuję
Nie gryzę - smakuję

Sposób przygotowania:

  • Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki.
  • Dodajemy startą skórkę z limonki, starty czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną papryczkę chilli.
  • Homara dokładnie rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
  • Płuczemy i osuszamy.
  • Kładziemy homara na brzuchu i ostrym nożem przekrajamy na pół rozpoczynając od głowy do połowy tułowia.
  • Przewracamy na drugą stronę i przecinamy wzdłuż na pół zaczynając tym razem od ogona.
  • Dwie połówki tułowia płuczemy pod bieżącą wodą pozbywając się wnętrzności (zielone i białe części).
  • Osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • Wszystkie części homara układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce mięsem do góry.
  • Smarujemy przygotowanym masłem i wstawiamy do wyższej części piekarnika.
  • Pieczemy przez 10 – 12 minut w temperaturze 170°C.

Sposób przygotowania makaronu:

  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Kroimy drobno czosnek, chilli oraz natkę pietruszki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Podsmażamy czosnek i papryczkę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  • Dodajemy masło.
  • Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy i mieszamy na patelni z oliwą, czosnkiem i papryczką.
  • Dodajemy starty parmezan i posypujemy pietruszką.
podziel się:

Pozostałe wiadomości