Przygotowanie:
- Raki rozmrażamy
- Odkładamy po 1 raku na osobę do dekoracji
- Resztę dokładnie czyścimy
- Mięso z raków dzielimy na pół
- Obieramy warzywa i kroimy w dość duże kawałki
- Roztapiamy w garnku 100 g masła, dodajemy posiekany czosnek i rozkruszone w palcach ostre papryczki
- Gdy masło się rozpuści, dodajemy wszystkie skorupy z raków i posiekaną natkę pietruszki
- Pozostawiamy na ogniu przez około 15 min. mieszając co jakiś czas
- Dolewamy 1 szklankę miodu pitnego i 1 szklankę wódki
- Gdy zapach alkoholu nie będzie już bardzo intensywny, dodajemy pokrojone dwa ziemniaki, dwie marchewki, dwie cebule i dwa pory
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Po około 5 minutach zalewamy warzywa ciepłą wodą w takiej ilości, ile zupy chcemy otrzymać
- Gdy warzywa będą miękkie otrzymamy gotowy bulion
- W międzyczasie roztopić 200 g masła
- Dodać połowę mięsa rakowego, sól, pieprz i posiekany koperek
- Gdy mięso zacznie się kurczyć, zdejmujemy z ognia i miksujemyPrzygotowanie zupy
- Do podgrzanego masła z mięsem rakowym dodajemy pokrojone dwa ziemniaki, dwie marchewki, dwie cebule i dwa pory
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas
- Zalewamy całość przefiltrowanym 2 razy bulionem
- Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy i odstawiamy
- Na 10 minut przed podaniem, podgrzewamy i dodajemy drugą połowę mięsa z raków porwanego na małe cząstki
- W razie potrzeby dodajemy cukier do smaku
- Gorącą zupę dekorujemy śmietaną i posiekanym koprem
- Do każdego talerza wkładamy całego raka do dekoracji
podziel się: