Nie biegaj do tyłu! Moniki Wolskiej (Łódź)

Nie biegaj do tyłu
Nie biegaj do tyłu

Przygotowanie:

  • Raki rozmrażamy
  • Odkładamy po 1 raku na osobę do dekoracji
  • Resztę dokładnie czyścimy
  • Mięso z raków dzielimy na pół
  • Obieramy warzywa i kroimy w dość duże kawałki
  • Roztapiamy w garnku 100 g masła, dodajemy posiekany czosnek i rozkruszone w palcach ostre papryczki
  • Gdy masło się rozpuści, dodajemy wszystkie skorupy z raków i posiekaną natkę pietruszki
  • Pozostawiamy na ogniu przez około 15 min. mieszając co jakiś czas
  • Dolewamy 1 szklankę miodu pitnego i 1 szklankę wódki
  • Gdy zapach alkoholu nie będzie już bardzo intensywny, dodajemy pokrojone dwa ziemniaki, dwie marchewki, dwie cebule i dwa pory
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Po około 5 minutach zalewamy warzywa ciepłą wodą w takiej ilości, ile zupy chcemy otrzymać
  • Gdy warzywa będą miękkie otrzymamy gotowy bulion
  • W międzyczasie roztopić 200 g masła
  • Dodać połowę mięsa rakowego, sól, pieprz i posiekany koperek
  • Gdy mięso zacznie się kurczyć, zdejmujemy z ognia i miksujemyPrzygotowanie zupy
  • Do podgrzanego masła z mięsem rakowym dodajemy pokrojone dwa ziemniaki, dwie marchewki, dwie cebule i dwa pory
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Pozostawiamy na ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas
  • Zalewamy całość przefiltrowanym 2 razy bulionem
  • Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy i odstawiamy
  • Na 10 minut przed podaniem, podgrzewamy i dodajemy drugą połowę mięsa z raków porwanego na małe cząstki
  • W razie potrzeby dodajemy cukier do smaku
  • Gorącą zupę dekorujemy śmietaną i posiekanym koprem
  • Do każdego talerza wkładamy całego raka do dekoracji
podziel się:

Pozostałe wiadomości