Sposób przygotowania:
- Masło i oliwę wrzucamy do garnka.
- Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na małym ogniu, aż zmięknie.
- Podsmażoną cebulę oprószamy mąką, cukrem i słodką papryką.
- Podsmażamy jeszcze chwilę i zalewamy winem.
- Dusimy pod przykryciem do zredukowania płynu, a następnie wlewamy wywar warzywny.
- Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
- Gotujemy jeszcze przez około 30-40 minut.
- Gotową zupę za pomocą blendera miksujemy na gładki krem.
- Bagietkę kroimy na kromki.
- Lekko skrapiamy oliwą i układamy kromki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut i grillujemy w temperaturze 180°C
- Zupę podajemy z grzankami i startym serem.
podziel się: