Nici z całowania Bartka Galińskiego (Warszawa)

Nici z całowania
Nici z całowania
Przystawka

Sposób przygotowania:

  • Masło i oliwę wrzucamy do garnka.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na małym ogniu, aż zmięknie.
  • Podsmażoną cebulę oprószamy mąką, cukrem i słodką papryką.
  • Podsmażamy jeszcze chwilę i zalewamy winem.
  • Dusimy pod przykryciem do zredukowania płynu, a następnie wlewamy wywar warzywny.
  • Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
  • Gotujemy jeszcze przez około 30-40 minut.
  • Gotową zupę za pomocą blendera miksujemy na gładki krem.
  • Bagietkę kroimy na kromki.
  • Lekko skrapiamy oliwą i układamy kromki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut i grillujemy w temperaturze 180°C
  • Zupę podajemy z grzankami i startym serem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości