Sposób przygotowania:
- Pomidory i ogórki dokładnie myjemy.
- Pomidory kroimy na ćwiartki i opróżniamy gniazda z pestek.
- Ogórki kroimy wzdłuż i pozbywamy się nasion.
- Pomidory i ogórki siekamy na bardzo drobne kawałki.
- Dwa ząbki czosnku miażdżymy i siekamy na drobne kawałki, delikatnie solimy i rozcieramy.
- Imbir obieramy i siekamy drobne kawałki.
- Kolendrę myjemy i siekamy, grube łodygi wyrzucamy.
- Wszystkie składniki mieszamy w misce i przyprawiamy Chana Chaat.
- Krewetki obieramy z pancerzy i oczyszczamy z jelita.
- Po oczyszczeniu płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Na rozgrzana patelnię wrzucamy masło i dwa ząbki czosnku zmiażdżone i posiekane w plasterki.
- Wrzucamy osuszone krewetki.
- Smażmy około 2 minut z obu stron.
- Dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
- Dolewamy wino i smażymy kolejne 2 minuty do momentu odparowania alkoholu.
- Często potrząsamy patelnią, aby krewetki równo się usmażyły.
- Wsypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.
- Przygotowaną wcześniej salsę z pomidora i ogórka układamy na talerzu.
- W wierzchu układamy smażone krewetki.
podziel się: