Nepalskie tygrysy Roberta Podsiadły (Kielce)

Nepalskie tygrysy
Nepalskie tygrysy

Sposób przygotowania:

  • Pomidory i ogórki dokładnie myjemy.
  • Pomidory kroimy na ćwiartki i opróżniamy gniazda z pestek.
  • Ogórki kroimy wzdłuż i pozbywamy się nasion.
  • Pomidory i ogórki siekamy na bardzo drobne kawałki.
  • Dwa ząbki czosnku miażdżymy i siekamy na drobne kawałki, delikatnie solimy i rozcieramy.
  • Imbir obieramy i siekamy drobne kawałki.
  • Kolendrę myjemy i siekamy, grube łodygi wyrzucamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce i przyprawiamy Chana Chaat.
  • Krewetki obieramy z pancerzy i oczyszczamy z jelita.
  • Po oczyszczeniu płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Na rozgrzana patelnię wrzucamy masło i dwa ząbki czosnku zmiażdżone i posiekane w plasterki.
  • Wrzucamy osuszone krewetki.
  • Smażmy około 2 minut z obu stron.
  • Dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
  • Dolewamy wino i smażymy kolejne 2 minuty do momentu odparowania alkoholu.
  • Często potrząsamy patelnią, aby krewetki równo się usmażyły.
  • Wsypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.
  • Przygotowaną wcześniej salsę z pomidora i ogórka układamy na talerzu.
  • W wierzchu układamy smażone krewetki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości