Namiętność śródziemnomorska Ireneusza Osińskiego (Trójmiasto)

Namiętność śródziemnomorska
Namiętność śródziemnomorska

Sposób przygotowania:

  • Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy.
  • Zalewamy olejem.
  • Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po cztery sztuki, po obu stronach przez około 25 sekund.
  • Dodajemy do jednej z przesmażanych porcji łyżeczkę masła.
  • Przekładamy wraz z sosem z patelni do osobnej miski.
  • Po przesmażeniu zostawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
  • Odsączamy ośmiorniczki przez sito
  • Przekładamy do osobnej miski i skrapiamy olejem.
  • Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie ośmiorniczki.
  • Smażymy przez kilkanaście sekund.
  • Usmażone ośmiorniczki odcedzamy.
  • Powtarzamy smażenie i odcedzanie, skrapiając ośmiorniczki na sicie przed wrzuceniem na patelnię.
  • Przy ostatnim smażeniu dodajemy na mocno rozgrzaną patelnie trochę oleju dwie łyżeczki masła.
  • Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy z każdej strony przez około 30 sekund.
  • Usmażone ośmiorniczki wrzucamy z powrotem do miski z odsączonym sokiem.
  • Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
  • Pozostawiamy na kilka minut.
  • Odsączony z ośmiornic sos przelewamy na patelnię i zagotowujemy.
  • Dodajemy cztery łyżeczki masła i ciągle mieszając gotujemy.
  • Zagotowany sos przelewamy do rondelka i odstawiamy.
  • Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w plastry.
  • Cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
  • Ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem.
  • Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
  • Smażymy na złoty kolor.
  • Dodajemy niewielką ilość masła i smażymy około 30 sekund.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną bazylię.
  • Wykładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego.
  • Na wierzchu układamy usmażone ośmiorniczki.
  • Ziemniaki z ośmiornicami wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 3 minuty.
  • Na talerze wykładamy ziemniaki i ośmiorniczki, polewamy podgrzanym sosem i posypujemy odrobiną świeżej, posiekanej bazylii.
podziel się:

Pozostałe wiadomości