Sposób przygotowania:
- Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy.
- Zalewamy olejem.
- Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
- Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po cztery sztuki, po obu stronach przez około 25 sekund.
- Dodajemy do jednej z przesmażanych porcji łyżeczkę masła.
- Przekładamy wraz z sosem z patelni do osobnej miski.
- Po przesmażeniu zostawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
- Odsączamy ośmiorniczki przez sito
- Przekładamy do osobnej miski i skrapiamy olejem.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie ośmiorniczki.
- Smażymy przez kilkanaście sekund.
- Usmażone ośmiorniczki odcedzamy.
- Powtarzamy smażenie i odcedzanie, skrapiając ośmiorniczki na sicie przed wrzuceniem na patelnię.
- Przy ostatnim smażeniu dodajemy na mocno rozgrzaną patelnie trochę oleju dwie łyżeczki masła.
- Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy z każdej strony przez około 30 sekund.
- Usmażone ośmiorniczki wrzucamy z powrotem do miski z odsączonym sokiem.
- Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
- Pozostawiamy na kilka minut.
- Odsączony z ośmiornic sos przelewamy na patelnię i zagotowujemy.
- Dodajemy cztery łyżeczki masła i ciągle mieszając gotujemy.
- Zagotowany sos przelewamy do rondelka i odstawiamy.
- Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w plastry.
- Cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
- Ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem.
- Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
- Smażymy na złoty kolor.
- Dodajemy niewielką ilość masła i smażymy około 30 sekund.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną bazylię.
- Wykładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu układamy usmażone ośmiorniczki.
- Ziemniaki z ośmiornicami wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 3 minuty.
- Na talerze wykładamy ziemniaki i ośmiorniczki, polewamy podgrzanym sosem i posypujemy odrobiną świeżej, posiekanej bazylii.
podziel się: