„Nafaszerowany pracą” Marty Roman (Płock)

Nafaszerowany pracą
Nafaszerowany pracą

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie umyte liście szpinaku smażymy na oliwie z oliwek. W trakcie dodajemy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  • Suszone pomidory kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Wszystko to mieszamy z serkiem ricotta.
  • Na koniec dodajemy kilka kaparów do smaku. Solimy, pieprzymy. Powstaje farsz.
  • Piersi z kurczaka oczyszczamy i przecinamy w połowie. Marynujemy we wcześniej przygotowanej zaprawie z oliwy i przypraw.
  • W nacięcie wykonane w filecie wkładamy łyżkę farszu. Smażymy na patelni grillowej, przewracając filety aż do uzyskania złotego koloru.
  • Batat obieramy, kroimy w paski. Posypujemy tymiankiem, polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ℃ przez 30-40 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości