Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyte liście szpinaku smażymy na oliwie z oliwek. W trakcie dodajemy wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię. Wszystko to mieszamy z serkiem ricotta.
- Na koniec dodajemy kilka kaparów do smaku. Solimy, pieprzymy. Powstaje farsz.
- Piersi z kurczaka oczyszczamy i przecinamy w połowie. Marynujemy we wcześniej przygotowanej zaprawie z oliwy i przypraw.
- W nacięcie wykonane w filecie wkładamy łyżkę farszu. Smażymy na patelni grillowej, przewracając filety aż do uzyskania złotego koloru.
- Batat obieramy, kroimy w paski. Posypujemy tymiankiem, polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ℃ przez 30-40 minut.
podziel się: