ANNA GRZESIAK
PRZYSTAWKA
Włoska wyprawa
Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej
(czas przygotowania: 10 min.)
SKŁADNIKI
- 4 duże pomidory
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 30 g orzeszków nerkowca
- 160 g szynki parmeńskiej
- 3 opakowania sera mozzarella
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- przyprawy do smaku: oregano, bazylia
- 2 bagietki
Sposób przygotowania:
Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.
DANIE GŁÓWNE
Francja Elegancja czyli sakiewki z kurczaka faszerowana serkiem brie
(czas przygotowania: 1 godz.)
SKŁADNIKI
- 2 opakowania sera brie
- 50 g orzechów lub migdałów
- 4 łyżki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki żurawiny
- szczypta szafranu
- 8 ziemniaków
- 1/4 kostki masła
- 6 łyżek śmietany
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Piersi nacinamy od góry. Wkładamy plaster sera brie oraz uprażone wcześniej migdały lub pokrojone drobno orzechy. Przyprawiamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut podlewając oliwą z oliwek. Podajemy z żurawiną.
Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu wrzucamy do miksera razem z czosnkiem, szafranem, masłem i śmietaną. Ucieramy na gładką masę.
DESER
Indiańska fantazja
Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem
(czas przygotowania: 50 min.)
SKŁADNIKI
- 4 gruszki
- 375 ml słodkiego wina
- 4 goździki
- 2 laski wanilii
- 2 łyżki brązowego cukru
- 250 g cukru zwykłego
- 32 ciasteczka czekoladowe
- 250 ml mleka
- 125 ml śmietany
- 3 żółtka
Sposób przygotowania:
Gruszki:
Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
Krem:
W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki.
Paluszki Karmelowe:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dekoracja:
Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.
Autor: TVN