Nadziane domki ślimaków Iwony Gawrońskiej (Lublin)

Nadziane domki ślimaków
Nadziane domki ślimaków
Danie główne

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
  • Mięso mielone smażymy na patelni.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i startą na tarce marchewkę oraz posiekany czosnek.
  • Na koniec dodajemy wcześniej zblanszowane pomidory.
  • Siekamy świeżą bazylię i dodajemy do farszu.
  • Wszystkie składniki dusimy około 15 minut.
  • Następnie nakładamy farsz do ugotowanego makaronu.
  • Układamy muszle w naczyniu żaroodpornym/
  • Muszle z farszem posypujemy startym serem i zapiekamy 20 minut.

Sos:

Sposób przygotowania:

  • Kostki rosołowe gotujemy w wodzie.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Robimy zawiesinę ze śmietany i mąki.
  • Wszystko razem mieszamy do uzyskania sosu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Surówka:

Sposób przygotowania:

  • Układamy rukolę na małych talerzykach.
  • Ser feta kroimy w kostkę
  • Dodajemy kilka pomidorków koktajlowych
  • Siekam czosnek, który mieszamy z olejem i polewamy nim pozostałe składniki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości