„Na przełamanie barier” Wiktor Jodłowski

Na przełamanie barier
Na przełamanie barier

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wrzucamy 2,5 szklanki mąki, wlewamy mleko, 0,5 szklanki wody, dodajemy drożdże, 1,5 łyżeczki oleju roślinnego oraz szczyptę soli.
  • Mieszamy wszystkie składniki trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy zaczynamy dosypywać mąkę i wszystko mieszamy ręką. Jeśli masa jest zbyt kleista to dosypujemy mąkę, a jeśli zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  • Gdy masa ciasta będzie już jednolita, przykrywamy miskę ręcznikiem i kładziemy w ciepłym miejscu na około 50 minut.
  • Następnie przygotowujemy składniki na pizzę. Kroimy pastrami na mniejsze kawałki oraz ścieramy ser na tarce.
  • Mieszamy sos pomidorowy z solą, pieprzem, oregano i bazylią aż do uzyskania satysfakcjonującego nas smaku.
  • Obieramy pieczarki i kroimy je na małe kawałki, po czym smażymy na maśle aż do wyparowania nadmiaru wody.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim odrobinę oleju roślinnego.
  • Połowę ciasta (z drugiej połowy można zrobić kolejną pizzę) wyjmujemy z miski i wałkujemy tak, by zajmowało ono jak największą powierzchnię. Blat oraz wałek na którym to robimy warto posypać odrobiną mąki.
  • Na rozwałkowane ciasto w pierwszej kolejności nakładamy sos pomidorowy, następnie pieczarki, pastrami, kukurydzę oraz na samą górę starty ser.
  • Wkładamy pizzę na około 10-15 minut do rozgrzanego już piekarnika i obserwujemy.
  • Wyjmujemy pizzę z piekarnika, kroimy na kawałki i polewamy oliwą z oliwek.
podziel się:

Pozostałe wiadomości