„Na oko matematyka” Wiktor Leonienko

Na oko matematyka
Na oko matematyka

Sposób przygotowania:

Łosoś:

  • Płat łososia kroimy na kilkucentymetrowe paski.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy z obydwu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy kawałki ryby (skórą do dołu) i skrapiamy oliwą. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C.

Ziemniaki:

  • Obrane ziemniaki kroimy na cienkie talarki. Obrany czosnek siekamy na drobne kawałki.
  • Dno i ścianki naczynia żaroodpornego nacieramy masłem i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki układamy w naczyniu i posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
  • Na ziemniakach kładziemy trochę masła i starty ser. Analogicznie układamy kolejne warstwy aż po brzegi naczynia żaroodpornego.
  • Na koniec polewamy wszystko śmietaną wymieszaną z majonezem i musztardą. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190oC przez około 60-80 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Jeżeli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba go przykryć folią aluminiową.
podziel się:

Pozostałe wiadomości