Sposób przygotowania:
Łosoś:
- Płat łososia kroimy na kilkucentymetrowe paski.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy z obydwu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy kawałki ryby (skórą do dołu) i skrapiamy oliwą. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C.
Ziemniaki:
- Obrane ziemniaki kroimy na cienkie talarki. Obrany czosnek siekamy na drobne kawałki.
- Dno i ścianki naczynia żaroodpornego nacieramy masłem i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki układamy w naczyniu i posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
- Na ziemniakach kładziemy trochę masła i starty ser. Analogicznie układamy kolejne warstwy aż po brzegi naczynia żaroodpornego.
- Na koniec polewamy wszystko śmietaną wymieszaną z majonezem i musztardą. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190oC przez około 60-80 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Jeżeli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba go przykryć folią aluminiową.
podziel się: