Na fali Macieja Maniewskiego (Warszawa)

Na fali
Na fali

Sposób przygotowania:

  • Filety z łososia dokładnie myjemy.
  • Osuszamy na ręczniku papierowym
  • Filety posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.
  • Pęczak gotujemy na wywarze z wędzonego boczku.
  • Do wywaru wsypujemy 2 szklanki kaszy na 5 szklanek wywaru
  • Przykrywany i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
  • Do wywaru dodajemy starty korzeń pietruszki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
  • Po 25 minutach gotowania kaszę odstawiamy na bok
  • Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
  • Szczaw, natkę pietruszki i ćwiartkę wyciśniętej cytryny blendujemy, aby powstał zielony sos.
  • Kaszę ponownie wstawiamy na ogień.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę, ¾ pęczku szczypiorku, mascarpone, oraz garść kiełków.
  • Na małej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
  • Smażymy łososia na patelni tak, aby tłuszcz przykrył całe dno
  • Łososia smażymy z każdej strony przez 2-4 minut.
  • Usmażonego łososia osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Na talerzu umieszczamy sos.
  • Układamy rybę i kaszę.
  • Talerz dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi botwiny i skórką z cytryny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości