Na fali Macieja Maniewskiego (Warszawa)

Na fali
Na fali

Sposób przygotowania:

  • Filety z łososia dokładnie myjemy.
    • Osuszamy na ręczniku papierowym
      • Filety posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.
        • Pęczak gotujemy na wywarze z wędzonego boczku.
          • Do wywaru wsypujemy 2 szklanki kaszy na 5 szklanek wywaru
            • Przykrywany i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
              • Do wywaru dodajemy starty korzeń pietruszki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
                • Po 25 minutach gotowania kaszę odstawiamy na bok
                  • Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
                    • Szczaw, natkę pietruszki i ćwiartkę wyciśniętej cytryny blendujemy, aby powstał zielony sos.
                      • Kaszę ponownie wstawiamy na ogień.
                        • Dodajemy pokrojoną paprykę, ¾ pęczku szczypiorku, mascarpone, oraz garść kiełków.
                          • Na małej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
                            • Smażymy łososia na patelni tak, aby tłuszcz przykrył całe dno
                              • Łososia smażymy z każdej strony przez 2-4 minut.
                                • Usmażonego łososia osuszamy na ręczniku papierowym.
                                  • Na talerzu umieszczamy sos.
                                    • Układamy rybę i kaszę.
                                      • Talerz dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi botwiny i skórką z cytryny.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości