Sposób przygotowania:
- Filety z łososia dokładnie myjemy.
- Osuszamy na ręczniku papierowym
- Filety posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.
- Pęczak gotujemy na wywarze z wędzonego boczku.
- Do wywaru wsypujemy 2 szklanki kaszy na 5 szklanek wywaru
- Przykrywany i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
- Do wywaru dodajemy starty korzeń pietruszki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
- Po 25 minutach gotowania kaszę odstawiamy na bok
- Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
- Szczaw, natkę pietruszki i ćwiartkę wyciśniętej cytryny blendujemy, aby powstał zielony sos.
- Kaszę ponownie wstawiamy na ogień.
- Dodajemy pokrojoną paprykę, ¾ pęczku szczypiorku, mascarpone, oraz garść kiełków.
- Na małej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
- Smażymy łososia na patelni tak, aby tłuszcz przykrył całe dno
- Łososia smażymy z każdej strony przez 2-4 minut.
- Usmażonego łososia osuszamy na ręczniku papierowym.
- Na talerzu umieszczamy sos.
- Układamy rybę i kaszę.
- Talerz dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi botwiny i skórką z cytryny.
podziel się: