Sposób przygotowania:
Ciemne kluski śląskie
- Połowę obranych ziemniaków gotujemy.
- Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę.
- Drugą połowę ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach, a następnie dokładnie odciskamy przy użyciu gazy.
- Odciśnięte ziemniaki odstawiamy do czasu ich ściemnienia.
- Obydwie połowy ziemniaków łączymy i dokładnie mieszamy
- Wyrównujemy powierzchnię i wyjmujemy 1/4 części masy ziemniaczanej.
- W miejsce wyjętej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Wyrabiamy dokładnie ciasto.
- Formujemy kluski.
- Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku
- Gotujemy przez około 8 minut od momentu wypłynięcia.
Gulasz z dzika
- Zamarynowane mięso odcedzamy z marynaty.
- Marynatę cedzimy przez sitko zachowując płyn.
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
- Mięso przekładamy do miski
- Posypujemy mąką i papryką w proszku.
- Dokładnie mieszamy, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy smalec
- Obsmażamy mięso z każdej strony.
- Obsmażone mięso przekładamy do garnka.
- Na patelni po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.
- Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do garnka z mięsem.
- Dodajemy jałowiec, ziele angielskie, pieprz, kminek i paprykę chili.
- Dodajemy płyn pozostały z marynaty i część bulionu.
- Dusimy przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem.
- Pietruszkę szatkujemy.
- Oczyszczone grzyby kroimy i podsmażamy na patelni.
- 30 minut przed końcem duszenia gulaszu dodajemy podsmażone grzyby i pietruszkę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Marynata
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
- Pokrojone mięso przekładamy do zamykanego naczynia.
- Obieramy czosnek i imbir siekamy.
- Jałowiec i pieprz lekko rozgniatamy.
- Mięso posypiemy przyprawamy.
- Dodajemy kilka gałązek rozmarynu.
- Zalewamy piwem.
- Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
podziel się: