Na dziko Mirosława Madei (Śląsk)

Na dziko
Na dziko

Sposób przygotowania:

Ciemne kluski śląskie

  • Połowę obranych ziemniaków gotujemy.
  • Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę.
  • Drugą połowę ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach, a następnie dokładnie odciskamy przy użyciu gazy.
  • Odciśnięte ziemniaki odstawiamy do czasu ich ściemnienia.
  • Obydwie połowy ziemniaków łączymy i dokładnie mieszamy
  • Wyrównujemy powierzchnię i wyjmujemy 1/4 części masy ziemniaczanej.
  • W miejsce wyjętej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • Formujemy kluski.
  • Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku
  • Gotujemy przez około 8 minut od momentu wypłynięcia.

Gulasz z dzika

  • Zamarynowane mięso odcedzamy z marynaty.
  • Marynatę cedzimy przez sitko zachowując płyn.
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
  • Mięso przekładamy do miski
  • Posypujemy mąką i papryką w proszku.
  • Dokładnie mieszamy, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec
  • Obsmażamy mięso z każdej strony.
  • Obsmażone mięso przekładamy do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.
  • Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do garnka z mięsem.
  • Dodajemy jałowiec, ziele angielskie, pieprz, kminek i paprykę chili.
  • Dodajemy płyn pozostały z marynaty i część bulionu.
  • Dusimy przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem.
  • Pietruszkę szatkujemy.
  • Oczyszczone grzyby kroimy i podsmażamy na patelni.
  • 30 minut przed końcem duszenia gulaszu dodajemy podsmażone grzyby i pietruszkę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Marynata

  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
  • Pokrojone mięso przekładamy do zamykanego naczynia.
  • Obieramy czosnek i imbir siekamy.
  • Jałowiec i pieprz lekko rozgniatamy.
  • Mięso posypiemy przyprawamy.
  • Dodajemy kilka gałązek rozmarynu.
  • Zalewamy piwem.
  • Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości