Sposób przygotowania:
- Filety sandacza kroimy na kawałki.
- Kawałki ryby umieszczamy w naczyniu.
- Dodajemy sól, pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Układamy gałązkę kopru.
- Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
- Przed smażeniem kawałki ryby obtaczamy w mące.
- Rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
- Na osobnej patelni rozpuszczamy masło.
- Dodajemy niewielką ilość białego wina.
- Układamy podsamażone kawałki ryby.
- Dodajemy sok z cytryny i posypujemy rozmarynem.
- Podlewamy sosem z pierwszej patelni.
- Danie podajemy z plackami z cukinii oraz mieszanką sałat i ćwiartkami cytryny.
Cukinia - Sposób przygotowania:
- Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy drobno.
- Mieszamy cukinię z ziemniakami
- Odlewamy powstały w trakcie mieszania sok.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy niewielkie placki i obtaczamy w mieszance mąki i jajek.
- Placki smażymy na oleju
podziel się: