Na dobrym torze Tomasza Piórkowskiego (Mazury)

Na dobrym torze
Na dobrym torze

Sposób przygotowania:

  • Filety sandacza kroimy na kawałki.
  • Kawałki ryby umieszczamy w naczyniu.
  • Dodajemy sól, pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Układamy gałązkę kopru.
  • Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
  • Przed smażeniem kawałki ryby obtaczamy w mące.
  • Rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Na osobnej patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy niewielką ilość białego wina.
  • Układamy podsamażone kawałki ryby.
  • Dodajemy sok z cytryny i posypujemy rozmarynem.
  • Podlewamy sosem z pierwszej patelni.
  • Danie podajemy z plackami z cukinii oraz mieszanką sałat i ćwiartkami cytryny.

Cukinia - Sposób przygotowania:

  • Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy drobno.
  • Mieszamy cukinię z ziemniakami
  • Odlewamy powstały w trakcie mieszania sok.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Formujemy niewielkie placki i obtaczamy w mieszance mąki i jajek.
  • Placki smażymy na oleju
podziel się:

Pozostałe wiadomości