Na dnie jaskini Jakuba Matuszewskiego (Warszawa)

Na dnie jaskini
Na dnie jaskini

Tatar z łososia

Sposób przygotowania:

  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
  • Łososia kroimy na małe kawałki i siekamy
  • Podczas siekania łososia mięso podlewamy olejem rzepakowym.
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Siekamy kolendrę i szczypiorek
  • Dodajemy sos sojowy jasny i zwykły oraz oliwę
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Tatar z krewetek

Sposób przygotowania:

  • Krewetki płuczemy w zimnej wodzie
  • Zagotowujemy osoloną wodę
  • Wrzucamy pokrojony w plastry imbir
  • Do gotującej się wody wrzucamy krewetki i gotujemy przez 2 minuty
  • Ugotowane krewetki obieramy i siekamy
  • Awokado kroimy na 2-centymetrowe kawałki
  • Szalotki siekamy na drobne kawałki
  • Wyciskamy sok z limonk
  • 6-8 plasterków imbiru siekamy drobno
  • Sezam prażymy na patelni
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dekorujemy listkami kolendry

Ceviche

Sposób przygotowania:

  • Rybę myjemy dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie
  • Rybę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do pojemnika
  • Limonki kroimy na połówki i wyciskamy sok, którym zalewamy rybę
  • Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na minimum 4-6 godzin
  • Cebule kroimy w drobną kostkę
  • Z papryczek usuwamy nasiona i także kroimy w drobną kostkę
  • Cebule i papryczki wrzucamy do wyjętego z lodówki pojemnika z rybą
  • Kolendrę siekamy drobno i dodać do ryby
  • Dodajemy sos chomichuri
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut
podziel się:

Pozostałe wiadomości