Tatar z łososia
Sposób przygotowania:
- Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
- Łososia kroimy na małe kawałki i siekamy
- Podczas siekania łososia mięso podlewamy olejem rzepakowym.
- Wyciskamy sok z cytryny
- Siekamy kolendrę i szczypiorek
- Dodajemy sos sojowy jasny i zwykły oraz oliwę
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Tatar z krewetek
Sposób przygotowania:
- Krewetki płuczemy w zimnej wodzie
- Zagotowujemy osoloną wodę
- Wrzucamy pokrojony w plastry imbir
- Do gotującej się wody wrzucamy krewetki i gotujemy przez 2 minuty
- Ugotowane krewetki obieramy i siekamy
- Awokado kroimy na 2-centymetrowe kawałki
- Szalotki siekamy na drobne kawałki
- Wyciskamy sok z limonk
- 6-8 plasterków imbiru siekamy drobno
- Sezam prażymy na patelni
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dekorujemy listkami kolendry
Ceviche
Sposób przygotowania:
- Rybę myjemy dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie
- Rybę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do pojemnika
- Limonki kroimy na połówki i wyciskamy sok, którym zalewamy rybę
- Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na minimum 4-6 godzin
- Cebule kroimy w drobną kostkę
- Z papryczek usuwamy nasiona i także kroimy w drobną kostkę
- Cebule i papryczki wrzucamy do wyjętego z lodówki pojemnika z rybą
- Kolendrę siekamy drobno i dodać do ryby
- Dodajemy sos chomichuri
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut
podziel się: