Wołowina - Sposób przygotowania:
- Wołowinę myjemy i osuszamy
- Nakłuwamy w kilku miejscach
- Do środka wciskamy kawałeczki obranego czosnku
- Nacieramy pieprzem i solą
- W brytfannie podgrzewamy oliwę
- Wkładamy wołowinę i podsmażamy z obu stron
- Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i dusimy na średnim ogniu około 2 godziny
- Dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich i dusimy kolejne pół godziny, aż mięso będzie miękkie
- Na koniec sos z pieczeni zagęszczamy odrobiną wody z mąką
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki myjemy i kroimy na kształt łódek
- Cukinię kroimy w plastry, marchew w paski, a cebulę w piórka
- Pieczarki i fasolkę oczyszczamy
- Wszystkie warzywa mieszamy
- Dodajemy oliwę, drobno posiekaną papryczkę, sól i pieprz
- Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego z pokrywką
- Zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 170°C
podziel się: