„Musi być po mojemu” Mateusz Jarosz

Musi być po mojemu
Musi być po mojemu

Sposób przygotowania:

Puree z pietruszki i marchewki:

  • Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą i doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
  • Siekamy drobno cebulę i szklimy na łyżce masła na patelni. Dodajemy do ugotowanych i odcedzonych warzyw.
  • Całość blendujemy, dodajemy łyżkę masła i śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i pastą. Mieszamy i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Poliki wołowe:

  • Policzki wołowe myjemy i dokładnie osuszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony przez 1-2 minuty.
  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni jednocześnie dodając: sos sojowy, ziele angielskie, liście laurowe, musztardę, słodką i ostrą paprykę, miód, tymianek i czosnek. Po chwili całość podlewamy czerwonym winem.
  • Do smażących się warzyw dodajemy wcześniej obsmażone mięso. Całość podlewamy ok. ¾ bulionu warzywnego. Zmniejszamy ogień i dusimy łącznie przez ok 3,5 godziny. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy resztą bulionu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczone buraki:

  • Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180°C ok. 80 minut.
  • Upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko na patelni z dodatkiem masła, chrzanu i przypraw.
podziel się:

Pozostałe wiadomości